GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blaži pad ekonomije eurozone u studenome

Blaži pad ekonomije eurozone u studenome
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 13:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Pad poslovne aktivnosti u eurozoni blago je usporio u studenome, odražavajući popuštanje pritiska u nabavnim lancima u razdoblju smanjene potražnje, izvijestio je u srijedu S&P Global.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenome za pola boda u odnosu na listopad, na 47,8 bodova, izračunao je S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

„Poslovna aktivnost ponovo je pala u studenome, što povećava šanse za klizanje gospodarstva eurozone u recesiju”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

„Podaci PMI-ja za studeni donose ipak i nagovještaje dobrih vijesti. Tako je tempo pada usporio u usporedbi s listopadom”, dodao je Williamson.

Aktivnost u proizvodnom sektoru ponovo je smanjena, ali blaže nego u listopadu, a u uslužnom sektoru ponovo je pala najsnažnije od 2013., kada se izuzme razdoblje pandemije, kao i u prošlom mjesecu.

Ponovo je smanjena potražnja za robom i uslugama, peti mjesec zaredom, ali blaže nego u listopadu, pa su se kompanije okrenule realizaciji starih narudžbi.

Dobra je strana slabije potražnje popuštanje pritiska u nabavnim lancima, pa su tvornice u Njemačkog zabilježile poboljšanje u nabavi prvi puta od 2020.

Poboljšano stanje u nabavi i slabija potražnja ublažili su pritisak na cijene, pa su troškovi inputa porasli najslabije od rujna 2021. To je rezultiralo i blažim rastom prodajnih cijena, posebno robe, ali i usluga, primjećuju u S&P Globalu.

"Najviše ohrabruju naznake popuštanja ograničenja u nabavi i čak poboljšanje nabave u Njemačkoj, srcu regionalne industrije. Toplo vrijeme istodobno je donekle stišalo strah od nestašice energije u zimskim mjesecima", ističe ekonomist S&P Globala.

Poslovni čelnici i dalje su pesimistični zbog sumornih izgleda za gospodarski rast, povećanja troškova života, energetske krize, ali i viših kamatnih stopa.

Takvi uvjeti upućuju na zaključak da valja očekivati recesiju, iako najnoviji podaci ulijevaju nadu da će pad aktivnosti biti blaži no što se strahovalo, napominje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, usluge, turizam, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
HRANA
Brexit je povećao britansku potrošnju hrane za sedam milijardi eura
LONDON - izlaska Velike Britanije iz EU-a, potrošači su u dvije godine do kraja 2021. potrošili ukupno gotovo šest milijardi funti (6,9 milijardi eura) više za hranu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta London School of Economics. Kako javlja francuska novinska agencija AFP, među najviše pogođenima su bili siromašniji stanovnici.
Ifo: Skraćeno radno vrijeme u Njemačkoj u porastu zbog energetskih briga
ŠTEDNJA ENERGIJE
Ifo: Skraćeno radno vrijeme u Njemačkoj u porastu zbog energetskih briga
BERLIN - Uz rastuće cijene energije, broj ljudi koji rade skraćeno u Njemačkoj se ove jeseni više nego udvostručio.
Kndusen: Hrvatska bi mogla u OECD za tri do sedam godina
INTEGRACIJE
Kndusen: Hrvatska bi mogla u OECD za tri do sedam godina
ZAGREB - Najveći dio pregovora oko članstva bit će vezan za upravljanje kompanijama u državnom vlasništvu, vladavinu zakona i pravosuđe, rekao je zamjenik glavnog tajnika OECD-a.
Hrvoje Stojić novi glavni ekonomist HUP-a
KARIJERE
Hrvoje Stojić novi glavni ekonomist HUP-a
ZAGREB - Hrvoje Stojić novi je glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.
Njemački izvoz pao i u listopadu
PAD
Njemački izvoz pao i u listopadu
BERLIN - Njemački izvoz ponovo je pao u listopadu, drugi mjesec zaredom, odražavajući smanjene isporuke u SAD i ostale članice eurozone, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE