GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka

Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 15:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u trećem je tromjesečju porastao za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 0,7 posto, izračunao je Eurostat, povisivši dosadašnj procjenu za 0,2 postotna boda.

Podignuta je i procjena rasta u eurozoni u razdoblju od srpnja do rujna, za 0,1 postotni bod, na 0,3 posto. U drugom tromjesečju aktivnost je porasla za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini sezonski prilagođeni BDP EU-a i eurozone porastao je u trećem tromjesečju za 2,5 odnosno 2,3 posto, pokazuju novi izračuni. Eurostat je dosada procjenjivao da je u EU porastao za 2,4 posto, a u eurozoni za 2,1 posto.

U proljetnom tromjesečju aktivnost je u EU porasla za 4,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a u eurozoni za 4,2 posto.

Hrvatska uz Cipar

Samo su Estonija i Latvija u razdoblju od srpnja do rujna bilježile pad aktivnosti u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, za 2,3 odnosno 0,4 posto.

Najviše je porasla u Irskoj, za 10,6 posto.

Slijede Hrvatska i Cipar s rastom BDP-a u trećem tromjesečju za 5,5 odnosno 5,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U drugom tromjesečju hrvatski BDP porastao je na godišnjoj razini 8,5 posto.

Blizu su i Malta i s rastom aktivnosti u trećem tromjesečju za 5,2 odnosno 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

U Njemačkoj i Francuskoj, dva najveća europska gospodarstva, aktivnost je porasla 1,3 odnosno jedan posto.

Skupina devetorice

U odnosu na prethodna tri mjeseca najsnažnije je u razdoblju od srpnja do rujna porasla gospodarska aktivnost u Irskoj, za 2,3 posto.

Slijede Cipar, Malta i Rumunjska s rastom BDP-a za 1,3 posto.

U Hrvatskoj se BDP u razdoblju od srpnja do rujna prema sezonski prilagođenim podacima smanjio za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan za 1,5 posto.

Isti postotni pad aktivnosti zabilježila je i Mađarska, a blizu su i Finska i Grčka gdje je smanjena za 0,3 odnosno 0,5 posto.

Pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježile su još Češka, Estonija, Latvija, Nizozemska i Slovenija.

Najviše je smanjena gospodarska aktivnost u Estoniji, za 1,8 posto. Slijede Latvija i Slovenija s padom aktivnosti od 1,7 odnosno 1,4 posto.

Slabašan tempo zapošljavanja

Eurostat je blago podigao i procjenu rasta broja zaposlenih u eurozoni u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, za 0,1 postotni bod, na 0,3 posto. Potvrdio je pak procjenu za EU koja pokazuje 0,2-postotni rast broja zaposlenih.

Time je tempo rasta blago usporio u EU, a u eurozoni je bio nepromijenjen u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U odnosu na treće prošlogodišnje tromjesečje broj zaposlenih porastao je za 1,5 posto u EU odnosno za 1,8 posto u eurozoni, utvrdio je Eurostat, podigavši dosadašnju procjenu za zonu primjene zajedničke valute za 0,1 postotnih bod.

U proljetnom tromjesečju broj zaposlenih uvećan je za 2,4 posto u EU i za 2,6 posto u eurozoni.

U EU je u razdoblju od srpnja do rujna zaposleno bilo 213,8 milijuna građana, od čega 164,5 milijuna u eurozoni, izračunao je Eurostat na temelju sezonski prilagođenih podataka.

U odnosu na pretpandemijsko četvrto tromjesečje 2019. godine njihov je broj porastao za 3,9 milijuna u EU i za 3,1 milijun u eurozoni.

Tagovi: hrvatska ekonomija, hrvatski BDP, eurozona
PROČITAJ I OVO
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
CIJENE
Godišnja inflacija u ožujku u Sloveniji najviša u sedam mjeseci
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacije u Sloveniji u ožujku je iznosila 10,5 posto, što je 1,2 postotna boda više nego u veljači i najviše od kolovoza prošle godine. Inflaciji su najviše pridonijele poskupljenja hrane i struje. Na mjesečnoj su razini cijene ostale nepromijenjene nakon mjesečnog rasta cijena od 0,7 posto u veljači, objavio je Državni ured za statistiku.
Inflacija u eurozoni značajno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u eurozoni značajno usporila
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni zamjetno je popustila u ožujku, kliznuvši na 6,9 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a Hrvatska se dvanaesti mjesec zaredom našla u skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena, pokazale su u petak prve procjene Eurostata.
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
CIJENE
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE