GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi pad nezaposlenosti u EU i eurozoni; u Hrvatskoj blagi rast

Blagi pad nezaposlenosti u EU i eurozoni; u Hrvatskoj blagi rast
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2022 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni blago je pala u srpnju dok je u Hrvatskoj blago porasla, približivši se prosjeku u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u srpnju 6,0 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu stopu za lipanj, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni se spustila s revidiranih 6,7 posto u lipnju na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,9 posto u EU i 7,7 posto u eurozoni.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u srpnju bilo gotovo 12,96 milijuna građana, od čega njih nešto više od 10,98 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 113 tisuća, a u eurozoni za 77 tisuća.

U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem manji je za nešto više od 1,85 milijuna u EU, te za gotovo 1,58 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Latviju

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u srpnju dosezala 12,6 odnosno 11,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u srpnju iznosila 6,4 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju, prema Eurostatovim podacima. U srpnju prošle godine iznosila je 7,5 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u srpnju bilo 116 tisuća građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj smanjen za 20 tisuća.

Najbliža je Hrvatskoj i u srpnju bila Latvija, sa stopom nezaposlenosti u srpnju od 6,5 posto.

Najniže su stope u srpnju i dalje imale Češka, od 2,3 posto, Poljska, od 2,6 posto, te Njemačka i Malta, gdje je dosezala 2,9 posto.

Niže stope nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u srpnju je u EU i eurozoni kliznula za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini, na 14 odnosno 14,2 posto.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj manaja je u oba područja za 2,1 postotni bod, pokazuju tablice Eurostata.

U EU je u srpnju bez posla bilo 2,63 milijuna mladih, od čega 2,173 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s mjesecom ranije broj nezaposlenih u dobi do 25 godina smanjen je u EU za 55 tisuća, a u eurozoni za 35 tisuća.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj manji je za 329 tisuća u EU, te za 244 tisuće u eurozoni.

Najteže mladima u Grčkoj i Španjolskoj

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u srpnju su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,9 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24 odnosno 24,5 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u srpnju imala Njemačka, od 5,6 posto. Blizu je i Češka, gdje je iznosila 6,3 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U drugom tromjesečju Hrvatska je prema revidiranim podacima bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U prvoj tromjesečju iznosila je 15,9 posto, uz nezaposlene 24 tisuće mladih.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost mladih, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE