GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blagi pad nezaposlenosti u EU i eurozoni; u Hrvatskoj blagi rast

Blagi pad nezaposlenosti u EU i eurozoni; u Hrvatskoj blagi rast
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2022 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni blago je pala u srpnju dok je u Hrvatskoj blago porasla, približivši se prosjeku u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), iznosila je u srpnju 6,0 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu stopu za lipanj, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni se spustila s revidiranih 6,7 posto u lipnju na 6,6 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem srpnju iznosila je 6,9 posto u EU i 7,7 posto u eurozoni.

Eurostat procjenjuje da je bez posla u EU u srpnju bilo gotovo 12,96 milijuna građana, od čega njih nešto više od 10,98 milijuna u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 113 tisuća, a u eurozoni za 77 tisuća.

U usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem manji je za nešto više od 1,85 milijuna u EU, te za gotovo 1,58 milijuna u eurozoni.

Hrvatska i dalje uz Latviju

Španjolska i Grčka još uvijek jedine bilježe dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u srpnju dosezala 12,6 odnosno 11,4 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u srpnju iznosila 6,4 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u lipnju, prema Eurostatovim podacima. U srpnju prošle godine iznosila je 7,5 posto.

Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, u Hrvatskoj u srpnju bilo 116 tisuća građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njihov je broj smanjen za 20 tisuća.

Najbliža je Hrvatskoj i u srpnju bila Latvija, sa stopom nezaposlenosti u srpnju od 6,5 posto.

Najniže su stope u srpnju i dalje imale Češka, od 2,3 posto, Poljska, od 2,6 posto, te Njemačka i Malta, gdje je dosezala 2,9 posto.

Niže stope nezaposlenosti među mladima

Stopa nezaposlenosti među građanima u dobi do 25 godina u srpnju je u EU i eurozoni kliznula za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini, na 14 odnosno 14,2 posto.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj manaja je u oba područja za 2,1 postotni bod, pokazuju tablice Eurostata.

U EU je u srpnju bez posla bilo 2,63 milijuna mladih, od čega 2,173 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s mjesecom ranije broj nezaposlenih u dobi do 25 godina smanjen je u EU za 55 tisuća, a u eurozoni za 35 tisuća.

U odnosu na prošlogodišnji srpanj manji je za 329 tisuća u EU, te za 244 tisuće u eurozoni.

Najteže mladima u Grčkoj i Španjolskoj

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u srpnju su bilježile Grčka i Španjolska, od 28,6 odnosno 26,9 posto. Slijede Estonija i Italija sa stopama od 24 odnosno 24,5 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti mladih u srpnju imala Njemačka, od 5,6 posto. Blizu je i Češka, gdje je iznosila 6,3 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U drugom tromjesečju Hrvatska je prema revidiranim podacima bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 15,6 posto, uz 23 tisuće mladih bez posla, pokazuju tablice Eurostata. U prvoj tromjesečju iznosila je 15,9 posto, uz nezaposlene 24 tisuće mladih.

Tagovi: nezaposlenost u EU, nezaposlenost mladih, hrvatsko tržište rada, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE