GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH konačno dobila proračun za 2020. godinu

BiH konačno dobila proračun za 2020. godinu
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 14:35
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u srijedu ne napokon dobila proračun za 2020. godinu čime su stvoreni uvjeti za provedbu lokalnih izbora najavljenih za studeni.

Dom naroda parlamenta BiH je na sjednici održanoj u Sarajevu usvojio proračun u obliku kakvoga je u ponedjeljak odobrio i Zastupnički dom pa je na taj način okončana višemjesečna "trakavica" nastala zbog političkih prijepora među vladajućim strankama.

Proračun "težak" nešto manje od milijarde eura zastupnici u Domu naroda podržali su jednoglasno, što znači da su za njega bili i oni iz oporbenih stranaka.

Proračun je trebao biti usvojen potkraj prošle godine, no u BiH se kasnilo s imenovanjem Vijeća ministara koje je tek početkom ove godine bilo u prilici pripremiti prijedlog proračuna i proslijediti ga Presjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagatelju.

Prijedlog Predsjedništva BiH potom je postao predmetom brojnih osporavanja, posebice iz redova HDZ-a BiH, pa je nakon višemjesečnih svađa sa Strankom demokratske akcije (SDA) tek početkom ovog tjedna postignut kompromis, a proračun odobren.

Iz proračunskih sredstava s 2,1 milijun eura financirat će se provedba lokalnih izbora zakazanih za 15 studenog. Samo će za Mostar lokalni izbori biti organizirani naknadno, odnosno 20. prosinca, jer su HDZ i SDA kasnile s dogovorom o novim izbornima pravilima za taj grad.

Tagovi: proračun BiH, Stranka demokratske akcije, HDZ BiH
PROČITAJ I OVO
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
DORADA
Ministri financija eurozone dorađuju mehanizam zaštite od dužničke krize
FRANKFURT - Ministri financija eurozone ponovo su se prihvatili dorade europskog mehanizma zaštite od dužničke krize, potaknuti eksplozijom državne potrošnje i zaduživanja kojima vlade pokušavaju ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
ZADUŽIVANJE
Njemačka gotovo udvostručila zaduženje u idućoj godini
BERLIN - Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna.
HUP: Pad u ovoj godini bit će veći od Vladine projekcije
PROCJENE
HUP: Pad u ovoj godini bit će veći od Vladine projekcije
ZAGREB - Iz HUP-a su u petak, komentirajući pad BDP-a u trećem tromjesečju za 10 posto, ustvrdili da bolja od očekivane turistička sezona ipak nije uspjela nadomjestiti velike gubitke te da će pad ove godine biti veći od Vladine projekcije od 8 posto, a iz HGK ocjenjuju da je situacija ove godine u gospodarstvu loša, no u skladu s globalnim kretanjima.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto
TEŽAK PAD
Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto
ZAGREB - Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad BDP-a za 10,4 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE