GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij

Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2024 / 12:40
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.

Poziv dolazi nakon što je Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio da je pokrenuo istragu o kineskoj trgovinskoj praksi u brodogradnji.

Bijela kuća je u danas objavljenom priopćenju rekla da kineska politika i subvencije domaćoj industriji čelika i aluminija uzrokuju umjetan pad cijena kineskih proizvoda, čime se obaraju cijene visokokvalitetnih američkih proizvoda, prenosi francuska novinska agencija AFP. prijavio.

Biden bi se danas trebao obratiti radnicima čelika u Pittsburghu, drugog dana trodnevne predizborne turneje po saveznoj državi Pennsylvaniji. I on i njegov vjerojatni protukandidat na predsjedničkim izborima Donald Trump pokušavaju pridobiti potporu laburista obećanjima o oživljavanju američkog proizvodnog sektora, navodi AFP.

Dok USTR preispituje carine na čelik i aluminij uvedene tijekom Trumpove administracije, Biden je pozvao ured da utrostruči te carine. Trenutno su postavljene na 7,5 posto.

USTR je objavio da je pokrenuo istragu u sektorima brodogradnje, pomorstva i logistike, na koju su prošli mjesec pozvali neki sindikati, uključujući sindikat radnika u čeličani. Sindikati su upozorili na "nerazumnu i diskriminirajuću" politiku i praksu Pekinga u tim sektorima.

Bijela kuća navodi da "prepoznaje rastuću zabrinutost da kineska nepoštena trgovinska praksa, uključujući preplavljivanje tržišta čelikom po cijenama ispod tržišnih, narušava globalno brodograđevno tržište i potkopava konkurenciju".

Biden je također nedavno izrazio svoje protivljenje preuzimanju US Steela od strane japanskog Nippon Steela. Bijela kuća je u današnjem priopćenju rekla da će predsjednik nastaviti zagovarati da US Steel ostane američka tvrtka u domaćem vlasništvu i pod upravom.

Tagovi: biden, carine, aluminij, čelik, kina, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE