GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden potpisao zakonski paket o klimi, zdravstvu i poreznoj politici

Biden potpisao zakonski paket o klimi, zdravstvu i poreznoj politici
ZAKONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak zakonski paket o ulaganju u klimu i u zdravstvo, nastojeći osigurati demokratima važnu političku pobjedu nepuna tri mjeseca prije presudnih parlamentarnih izbora.

Tekst, dosad najveće ulaganje prihvaćeno u Sjedinjenim Državama u borbi s klimatskim promjenama, predviđa financijske poticaje koji će omogućiti da se američko gospodarstvo okrene obnovljivim izvorima energije, ali i ograničava cijenu nekih lijekova i uvodi minimalnu poreznu stopu za velike tvrtke.

"Zemlja se može promijeniti. Upravo se to danas događa", izrazio je zadovoljstvo Joe Biden u Bijeloj kući, u govoru s izbornim naglascima koji je održao uoči potpisivanja te reforme nazvane "Zakon o smanjenju inflacije".

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ je o tome da pokažemo Americi i američkom narodu da demokracija u SAD-u još funkcionira".

Joe Biden se isprva zauzimao za još veći plan ulaganja, ali sama činjenica da je prihvatio ovu reformu gotovo znači politički preporod demokrata prije izbora na sredini mandata koje obično gube oni na vlasti.

Financijska omotnica, rezultat teških pregovora s desnim krilom demokratske stranke, sadrži 370 milijarda dolara za smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto do 2030.

"Budući naraštaji će se sjećati ovog dana kao dana kada se preokrenuo trend na štetu sektora fosilnih goriva, a u korist zdravije, čistije i pravednije budućnosti za sve, u čitavoj zemlji", komentirao je predsjednik nevladine organizacije za okoliš Sierra Club, Ramon Cruz.

Drugi dio tog sveobuhvatnog investicijskog plana želi djelomično ispraviti goleme nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u SAD-u, napose zahvaljujući smanjenju cijene lijekova.

Medicare, sustav javnog zdravstva namijenjen, među ostalim, i starijima od 65 godina, moći će prvi put izravno pregovarati s farmaceutskim tvrtkama o cijeni nekih lijekova i tako postići konkurentnije cijene.

Da bi se financirala ta ulaganja, reforma predviđa uvođenje minimalne porezne stope od 15 posto za sve kompanije s dobiti većom od milijardu dolara. Ovaj novi porez trebao bi spriječiti da se velike kompanije koriste poreznim olakšicama koje su im dosad omogućavale da plaćaju manji porez nego što bi u načelu trebale.

Procjenjuje se da bi ova mjera trebala donijeti saveznoj državi više od 258 milijarda dolara prihoda u idućih deset godina.

Oslabljeni lanjskim kaotičnim povlačenjem iz Afganistana, upornom epidemijom covida i najvišom inflacijom u zadnjih 40 godina, Bidenova administracija je imala tešku godinu.

Uz to, njezine je napore nerijetko otežavalo to što ima veoma tanku većinu u Zastupničkom domu i u Senatu.

Republikanci će u studenom, pokazuju ankete, osvojiti čvrstu većinu u Zastupničkom domu, a mogli bi pobijediti i u Senatu, pa bi Joe Biden do kraja mandata u 2024. mogao biti tek 'fikus'.

Reforma o klimi i o zdravstvu, protiv koje su glasovali svi republikanci bez iznimke, pokazuje da su "Amerikanci izašli kao pobjednici i da su skupine za pritisak izgubile", rekao je američki predsjednik.

"Možemo birati hoćemo li štititi moćne ili ćemo imati snage da izgradimo budućnost u kojoj se prilike nude svima. To je Amerika u kakvu vjerujem", poručio je Biden.

Tagovi: Joe Biden, zakonski paket o ulaganju u klimu, klimatske promjene
PROČITAJ I OVO
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a
SPORAZUM
Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

WASHINGTON - Ministar financija Marko Primorac i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u američkom State Departmentu Jose W. Fernandez u srijedu su u Washingtonu potpisali Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili su večeras iz Ministarstva financija.

Umar: Slovenija se presporo razvija
OCJENE
Umar: Slovenija se presporo razvija
LJUBLJANA - U pogledu produktivnosti i većine njezinih ključnih čimbenika, Slovenija postupno napreduje, no u pogledu prelaska na rast podržan inovacijama i kružno gospodarstvo razvija se presporo, s previše površnih procesa modernizacije, napominje Umar u izvješćU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE