GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode

Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
KUPUJ AMERIČKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.

"Iskoristit ćemo novac poreznih obveznika za obnovu Amerike. Kupovat ćemo američke proizvode i podržavati američka radna mjesta", rekao je Biden novinarima istaknuvši i potrebu za snažnim sindikatima.

Nova pravila će obuhvatiti sve nabave vlade SAD-a, a bilo koja savezna agencija koja planira kupiti strane proizvode morat će zatražiti posebno odobrenje Bijele kuće i javno ga objaviti, napomenuo je Biden

Takva odobrenja moći će se dobiti samo u ograničenom broju slučajeva, primjerice u slučaju veće potrebe za nacionalnu sigurnost ili ako se pojavi žurna potreba zbog izvanrednog stanja.

Bidenova administracija imenovat će u vladinom Uredu za upravi i proračun i direktora za nadzor nabave američkih proizvoda.

Unatoč retorici prethodne administracije o stavljanju "Amerike na prvo mjesto", broj ugovora savezne vlade sa stranim kompanijama povećao se za 30 posto pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je Biden novinarima.

Biden je u ponedjeljak, u okviru zaokreta prema čistoj energiji, obećao zamijeniti oko 650.000 vozila u vlasništvu vlade vozilima na električni pogon proizvedenim u SAD-u.

"Savezna vlada posjeduje i golem vozni park, koji ćemo zamijeniti čistim električnim vozilima koja će proizvesti američki radnici ovdje u Americi", rekao je.

Biden je kritizirao postojeća pravila koja dopuštaju da se vozila u nabavama vlade SAD-a smatraju američkim iako imaju znatan udio uvoznih dijelova.

Najavio je da će zatvoriti "rupe" koje dopuštaju da su ključni dijelovi vozila koja se smatraju američkim proizvodom, poput motora, čelika i stakla, proizvedeni u inozemstvu.

Bijela kuća za sada nije odgovorila na upit u kojem razdoblju Biden namjerava zamijeniti sadašnja vozila. Takva zamjena voznog parka mogla bi koštati 20 milijardi dolara ili više.

U Bidenovoj izvršnoj uredbi "kupuj američko" koju je potpisao u ponedjeljak se ne nalaže kupovina električnih vozila.

Vlada SAD-a je po podacima za 2019. posjedovala 645 000 vozila koja su trošila nešto više od milijarde i 400 milijuna litara benzina i dizel goriva, po vladinoj općoj upravi (GSA), a vlada je 2019. na ta vozila potrošila 4,4 milijarde dolara.

Među vozilima u vlasništvu vlade samo je 3215 električnih, objavio je GSA.

U predizbornoj kampanji Biden je obećao da će njegova vlada kupovati čista vozila za potrebe saveznih i državnih vlasti, poštanskih i drugih javnih službi.

Također je obećao stvoriti milijun novih radnih mjesta u "američkoj automobilskoj industriji, trgovini auto-dijelovima i automobilskoj infrastrukturi, od proizvodnje materijala i dijelova do stanica za napajanje leektričlnih vozila.

Tagovi: Joe Biden ,kupuj američko, američki proizvodi
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE