GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode

Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
KUPUJ AMERIČKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.

"Iskoristit ćemo novac poreznih obveznika za obnovu Amerike. Kupovat ćemo američke proizvode i podržavati američka radna mjesta", rekao je Biden novinarima istaknuvši i potrebu za snažnim sindikatima.

Nova pravila će obuhvatiti sve nabave vlade SAD-a, a bilo koja savezna agencija koja planira kupiti strane proizvode morat će zatražiti posebno odobrenje Bijele kuće i javno ga objaviti, napomenuo je Biden

Takva odobrenja moći će se dobiti samo u ograničenom broju slučajeva, primjerice u slučaju veće potrebe za nacionalnu sigurnost ili ako se pojavi žurna potreba zbog izvanrednog stanja.

Bidenova administracija imenovat će u vladinom Uredu za upravi i proračun i direktora za nadzor nabave američkih proizvoda.

Unatoč retorici prethodne administracije o stavljanju "Amerike na prvo mjesto", broj ugovora savezne vlade sa stranim kompanijama povećao se za 30 posto pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekao je Biden novinarima.

Biden je u ponedjeljak, u okviru zaokreta prema čistoj energiji, obećao zamijeniti oko 650.000 vozila u vlasništvu vlade vozilima na električni pogon proizvedenim u SAD-u.

"Savezna vlada posjeduje i golem vozni park, koji ćemo zamijeniti čistim električnim vozilima koja će proizvesti američki radnici ovdje u Americi", rekao je.

Biden je kritizirao postojeća pravila koja dopuštaju da se vozila u nabavama vlade SAD-a smatraju američkim iako imaju znatan udio uvoznih dijelova.

Najavio je da će zatvoriti "rupe" koje dopuštaju da su ključni dijelovi vozila koja se smatraju američkim proizvodom, poput motora, čelika i stakla, proizvedeni u inozemstvu.

Bijela kuća za sada nije odgovorila na upit u kojem razdoblju Biden namjerava zamijeniti sadašnja vozila. Takva zamjena voznog parka mogla bi koštati 20 milijardi dolara ili više.

U Bidenovoj izvršnoj uredbi "kupuj američko" koju je potpisao u ponedjeljak se ne nalaže kupovina električnih vozila.

Vlada SAD-a je po podacima za 2019. posjedovala 645 000 vozila koja su trošila nešto više od milijarde i 400 milijuna litara benzina i dizel goriva, po vladinoj općoj upravi (GSA), a vlada je 2019. na ta vozila potrošila 4,4 milijarde dolara.

Među vozilima u vlasništvu vlade samo je 3215 električnih, objavio je GSA.

U predizbornoj kampanji Biden je obećao da će njegova vlada kupovati čista vozila za potrebe saveznih i državnih vlasti, poštanskih i drugih javnih službi.

Također je obećao stvoriti milijun novih radnih mjesta u "američkoj automobilskoj industriji, trgovini auto-dijelovima i automobilskoj infrastrukturi, od proizvodnje materijala i dijelova do stanica za napajanje leektričlnih vozila.

Tagovi: Joe Biden ,kupuj američko, američki proizvodi
PROČITAJ I OVO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ODLUKE
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ZAGREB - Bruxelles prepušta Zagrebu odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak, tako da nema ograničenja za pomoć poduzetnicima.
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
OČEKIVANJA
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
PEKING - U Pekingu je započelo godišnje redovno zasjedanje nacionalnog kongresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE