GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beroš najgori u povlačenju europskog novca

Beroš najgori u povlačenju europskog novca
NAJGORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 09:47
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Od 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU predviđenih za sanaciju zgrada nakon zagrebačkog potresa, do 30. travnja isplaćeno je nešto više od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupne alokacije, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je u povlačenju novca najgore Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska je kompletnu alokaciju dobila još u prosincu 2020., a predujam u kolovozu iste godine - ali ni nakon što je Europska komisija zbog pandemijskih uvjeta i činjenice da su nas zadesila dva razorna potresa produljila rok za korištenje tih sredstava do kraja lipnja iduće godine - trošenje bespovratnih sredstava iz Fonda nije se ubrzalo.

Nakon što je u veljači objavljeno da smo dobili produljenje roka, iznos zaprimljenih zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) povećan je za nešto manje od 400 milijuna kuna, odnosno 100 milijuna kuna u prosjeku mjesečno, a iznos isplaćenih sredstava povećan je za oko 200 milijuna kuna, odnosno u prosjeku se isplaćuje samo 50 milijuna kuna mjesečno.

Obnova KBC-a Zagreb Hrvatska, dakle, ima još 13 mjeseci da isplati 4,7 milijardi kuna korisnicima, odnosno trebali bismo u prosjeku isplaćivati 361,5 milijuna kuna, odnosno sedam puta više nego što smo isplaćivali u ova četiri mjeseca otkad smo dobili produljenje roka za korištenje.

Ako ne utrošimo taj novac, morat ćemo ga vratiti, a projekti će se onda morati financirati iz drugih izvora, što znači manje novca za druge, razvojne projekte koji se financiraju iz EU.

Iz Ministarstva graditeljstva kažu da su zaključno s 30. travnjem nakon 15 javnih poziva svih provedbenih tijela vezano uz zagrebački potres sklopljena 432 ugovora u vrijednosti od 9,2 milijarde kuna, što uključuje financiranje iz Fonda, ali i drugih izvora. Od ugovorenih projekata koji se financiraju iz Fonda, predano je zahtjeva za isplatu u iznosu od 888 milijuna kuna, odnosno 18 posto, a isplaćeno samo osam posto.

Najgore stoji Ministarstvo zdravstva kao provedbeno tijelo, čiji su korisnici najveće zagrebačke bolnice koje bi se trebale obnavljati nakon potresa. Oni su nakon zatvaranja poziva krajem prošle godine potpisali 52 ugovora vrijedna čak 2,3 milijarde kuna, a alokacija iz Fonda iznosi nešto previše od oko milijardu kuna. Međutim, do danas je stiglo zahtjeva za isplatu u iznosu od nevjerojatnih 5,5 milijuna kuna, odnosno 0,5 posto, a odobreno je jako skromnih 1,9 milijuna kuna ili manje od 0,2 posto.

Tagovi: Vili Beroš, Fond solidarnosti, fondovi EU, KBC Zagreb
PROČITAJ I OVO
Promet industrije porastao 1,2 posto na godišnjoj razini
TREND
Promet industrije porastao 1,2 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - aUkupni promet industrije bio je u rujnu 1,2 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na ovogodišnji kolovoz porastao je za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prva procjena DZS-a: U trećem tromjesečju BDP realno veći za 2,8 posto
RAST
Prva procjena DZS-a: U trećem tromjesečju BDP realno veći za 2,8 posto
ZAGREB - Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2023. realno veća za 1,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022.
Lagarde: Ekonomska aktivnost u eurozoni je stagnirala posljednjih mjeseci
STAGNACIJA
Lagarde: Ekonomska aktivnost u eurozoni je stagnirala posljednjih mjeseci
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u eurozoni je stagnirala u posljednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, rekla je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde Europskom parlamentu tijekom svog obraćanja u ponedjeljak.
Kineska središnja banka najavljuje potporu domaćoj potražnji
NAJAVE
Kineska središnja banka najavljuje potporu domaćoj potražnji
PEKING - Kineska središnja banka objavila je u ponedjeljak da planira poduprijeti domaću potražnju u razdoblju neuravnoteženog oporavka svjetskog gospodarstva i nestabilnih temelja gospodarske aktivnosti u samoj Kini.
Njemačka vlada dogovorila rebalans proračuna
REBALANS
Njemačka vlada dogovorila rebalans proračuna
BERLIN - Njemačka vlada prihvatila je prijedlog rebalansa proračuna i napravila prvi korak ka odstupanju od takozvane kočnice zaduživanja u ovoj godini. Vladine odluke treba potvrditi Bundestag, što se očekuje prije Božića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE