GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bečki institut: Hrvatska će proći najgore, čeka je pad od 11%

Bečki institut: Hrvatska će proći najgore, čeka je pad od 11%
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2020 / 11:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U poplavi analiza i procjena koje ovih dana objavljuju analitičari, ova za građane Hrvatske izgleda jako loše.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW), kaže kako će u krizi najgore proći upravo Hrvatska i to zbog prevelike orijentacije na turizam, na kojeg otpada petina nacionalne ekonomije. Hrvatskoj, tako, predviđaju pad od čak 11 posto, gotovo dvostruko veći od prosjeka na razini zemalja u tranziciji, koji iznosi 6,1 posto.

Ranije prognoze MMF-a govorile su o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od devet posto, dok nam je Svjetska banka prognozirala pad BDP-a od 6,2 posto. Nove vladine prognoze govore o smanjenju gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj u ovoj godini od 9,4 posto. Najveći pesimizam iskazali su poduzetnici u istraživanju koje su pokrenuli konzultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM.

Osim Hrvatske, koja bi ove godine mogla biti neslavni rekorder po smanjenju ekonomske aktivnosti u široj regiji, velik pad BDP-a u Bečkom institutu prognoziraju i Sloveniji, 9,5 posto, zatim, Slovačkoj, devet posto, i Crnoj Gori, 8,5 posto. Riječ je o zemljama koje su, kao i Hrvatska, jako vezane uz turizam i promet ili imaju jak robni izvoz.

S druge strane, najbolje bi trebale proći države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrirane u svjetsko gospodarstvo. To su, na prvom mjestu, Srbija i Poljska, kojima prognoziraju pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini od četiri posto, te Kosovo, u slučaju kojeg prognoze Bečkoga instituta govore o padu BDP-a od 4,4 posto.

Tagovi: Bečki institut, hrvatska ekonomija, hrvatski BDP, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Južnokorejska ekonomija počinje rasti
RAST
Južnokorejska ekonomija počinje rasti
SEUL - Južnokorejsko gospodarstvo vratilo se rastu u trećem tromjesečju, oporavljajući se od najoštrijeg smanjenja u više od deset godina, dok je vlada provodila mjere poticaja i dok su glavni trgovinski partneri ublažavali ograničenja protiv koronavirusa.
Marić: Rebalans i novi proračun imaju podršku koalicijskih partnera
PORUKE
Marić: Rebalans i novi proračun imaju podršku koalicijskih partnera
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da su koalicijskim partnerima predstavili zadnje brojke i podatke najavljenog rebalansa proračuna i onoga za sljedeću godinu te da Vlada ima njihovu podršku.
Marić: Ove godine manji pad proračunskih prihoda od originalno predviđenog
OTKRIĆA
Marić: Ove godine manji pad proračunskih prihoda od originalno predviđenog
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je izjavio da će ove godine pad proračunskih prihoda biti nešto manji od originalno predviđenog.
Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano u listopadu
LOŠ TREND
Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano u listopadu
BERLIN - Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u listopadu prvi puta u šest mjeseci budući da poslovne čelnike sve više brine novi val zaraze covidom 19, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.
Svetska banka novoj vladi Srbije preporučuje dva prioriteta
PREPORUKE
Svetska banka novoj vladi Srbije preporučuje dva prioriteta
BEOGRAD - Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je dva prioriteta za novu vladu Srbije – konsolidaciju zdravstvenog sistema i nastavak reformi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE