GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%
PROJEKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz / SRNA
SARAJEVO - Stopa ekonomskog rasta u BiH prema projekcijama bi trebalo u ovoj godini da iznosi 3,5 odsto, u narednoj godini 3,6 odsto, dok je projektovana stopa ekonomskog rasta za 2022. godinu 3,8 odsto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.

U ovom dokumentu navodi se da bi osnovne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta trebalo da budu povoljnije ekstremno okruženje i bolji domaći poslovni ambijent, dok bi ključni oslonac rasta tokom tog perioda trebala biti domaća tražnja.

Referentne međunarodne institucije koje se bave projekcijama ekonomskog rasta u svijetu kao što su MMF, Svjetska banke i Evropska komisija od 2020. do 2022. godine najavljuju prevazilaženje globalnih ekonomskih izazova i, prema projekcijama MMF-a, u posmatranom periodu očekuje se da svjetska ekonomija zabilježi prosječan rast od tri odsto, a EU od dva odsto.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova koje bi trebalo biti praćeno povećanjem broja zaposlenih, prihoda od izvoza, kao i povećanjem novčanih priliva iz inostranstva bi za rezultat trebalo imati povećanje raspoloživog dohotka građana i samim tim povećanjem privatne potrošnje.

Imajući u vidu visok nivo javne potrošnje u okviru bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH i aktivnosti koji se ulažu kroz proces fiskalne konsolidacije, tokom ovog perioda očekuje se postepena stabilizacija javnih finansija kroz smanjenje javnih rashoda i istovremeno povećanje javnih prihoda kako bi se ograničio rast javne potrošnje, navodi se u Programu reformi.

Investicije bi tokom posmatranog perioda, za razliku od prethodnih godine mogle imati značajniji rast, a samim tim i veći doprinos u očekivanom rastu BDP-a i očekuje se da bi u tom periodu moglo doći do povećanja investicija po prosječnoj godišnjoj stopi od oko devet odsto.

U periodu na koji se odnosi Program reformi očekuje se i rast izvoza po prosječnoj stopi od oko sedam odsto.

Tagovi: BDP Bosne i Hercegovine, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH
PROČITAJ I OVO
Kako je prošao finski eksperiment s osnovnom plaćom?
DVOJBE
Kako je prošao finski eksperiment s osnovnom plaćom?
HELSINKI - Finska već dvije godine plaća 560 eura mjesečno izabranoj skupini 2.000 građana - bez pitanja i bez uvjeta. Potiče li to lijenost - kako tvrde jedni? Ili pruža doista pravu slobodu?
Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini

ZAGREB – Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u travnju, ali je razina potražnje još uvijek daleko ispod one prije pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog insituta.

Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju
TREND
Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju
BRUXELLES - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u svibnju je znatno ublažen u usporedbi s travnjem, no ostaje i dalje izražen u uvjetima koronakrize, pokazuje u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
OČEKIVANO
MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
BEOGRAD - U aprilu su se efekti pandemije koronavirusa na privredu Srbije ispoljili u punoj meri, ističe se u najnovijem broju biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).
Restart koalicija predstavila gospodarski program: Obnoviti potražnju i zaštititi radna mjesta
PROGRAM
Restart koalicija predstavila gospodarski program: Obnoviti potražnju i zaštititi radna mjesta
ZAGREB - Restart koalicija predstavila je svoj gospodarski program u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE