GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%
PROJEKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz / SRNA
SARAJEVO - Stopa ekonomskog rasta u BiH prema projekcijama bi trebalo u ovoj godini da iznosi 3,5 odsto, u narednoj godini 3,6 odsto, dok je projektovana stopa ekonomskog rasta za 2022. godinu 3,8 odsto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.

U ovom dokumentu navodi se da bi osnovne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta trebalo da budu povoljnije ekstremno okruženje i bolji domaći poslovni ambijent, dok bi ključni oslonac rasta tokom tog perioda trebala biti domaća tražnja.

Referentne međunarodne institucije koje se bave projekcijama ekonomskog rasta u svijetu kao što su MMF, Svjetska banke i Evropska komisija od 2020. do 2022. godine najavljuju prevazilaženje globalnih ekonomskih izazova i, prema projekcijama MMF-a, u posmatranom periodu očekuje se da svjetska ekonomija zabilježi prosječan rast od tri odsto, a EU od dva odsto.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova koje bi trebalo biti praćeno povećanjem broja zaposlenih, prihoda od izvoza, kao i povećanjem novčanih priliva iz inostranstva bi za rezultat trebalo imati povećanje raspoloživog dohotka građana i samim tim povećanjem privatne potrošnje.

Imajući u vidu visok nivo javne potrošnje u okviru bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH i aktivnosti koji se ulažu kroz proces fiskalne konsolidacije, tokom ovog perioda očekuje se postepena stabilizacija javnih finansija kroz smanjenje javnih rashoda i istovremeno povećanje javnih prihoda kako bi se ograničio rast javne potrošnje, navodi se u Programu reformi.

Investicije bi tokom posmatranog perioda, za razliku od prethodnih godine mogle imati značajniji rast, a samim tim i veći doprinos u očekivanom rastu BDP-a i očekuje se da bi u tom periodu moglo doći do povećanja investicija po prosječnoj godišnjoj stopi od oko devet odsto.

U periodu na koji se odnosi Program reformi očekuje se i rast izvoza po prosječnoj stopi od oko sedam odsto.

Tagovi: BDP Bosne i Hercegovine, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH
PROČITAJ I OVO
Javni dug skočio na 86,4 posto BDP-a
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 86,4 posto BDP-a
ANALIZA - Prema podacima HNB-a, javni je dug po metodologiji ESA 2010 krajem rujna 2020. iznosio 325,2 milijarde kuna, što je 11,2 posto više nego na kraju 2019. i uglavnom je posljedica povećanih javnih izdataka zbog borbe s pandemijom covida-19, a analitičari RBA zamjećuju da je udio javnog duga u BDP-u iznosio 86,4 posto BDP-a.
Njemačka vlada sprema pomoć za lanac robnih kuća, želi povećati potrošnju
ROBNE KUĆE
Njemačka vlada sprema pomoć za lanac robnih kuća, želi povećati potrošnju
BERLIN - Njemačka vlada sprema se priskočiti u pomoć posljednjem velikom lancu robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof zajmom do 460 milijuna eura, tvrde obaviješteni izvori.
Fed nije oduševio investitore
BEZ PROMJENE KAMATA
Fed nije oduševio investitore
WASHINGTON - Členici Feda su nakon dvodnevne sjednice poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
POLJOPRIVREDA
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je objavljen novi natječaj za podizanje vrijednosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, vrijedan 8,5 milijuna kuna.
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.
SNIŽENE PROGNOZE
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.

BERLIN - Njemačka vlada gubi povjerenje u ekonomski oporavak u 2021. godini zbog novih rizika koje donosi pandemija koronavirusa, pokazuju izmijenjene prognoze.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE