GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%
PROJEKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz / SRNA
SARAJEVO - Stopa ekonomskog rasta u BiH prema projekcijama bi trebalo u ovoj godini da iznosi 3,5 odsto, u narednoj godini 3,6 odsto, dok je projektovana stopa ekonomskog rasta za 2022. godinu 3,8 odsto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.

U ovom dokumentu navodi se da bi osnovne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta trebalo da budu povoljnije ekstremno okruženje i bolji domaći poslovni ambijent, dok bi ključni oslonac rasta tokom tog perioda trebala biti domaća tražnja.

Referentne međunarodne institucije koje se bave projekcijama ekonomskog rasta u svijetu kao što su MMF, Svjetska banke i Evropska komisija od 2020. do 2022. godine najavljuju prevazilaženje globalnih ekonomskih izazova i, prema projekcijama MMF-a, u posmatranom periodu očekuje se da svjetska ekonomija zabilježi prosječan rast od tri odsto, a EU od dva odsto.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova koje bi trebalo biti praćeno povećanjem broja zaposlenih, prihoda od izvoza, kao i povećanjem novčanih priliva iz inostranstva bi za rezultat trebalo imati povećanje raspoloživog dohotka građana i samim tim povećanjem privatne potrošnje.

Imajući u vidu visok nivo javne potrošnje u okviru bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH i aktivnosti koji se ulažu kroz proces fiskalne konsolidacije, tokom ovog perioda očekuje se postepena stabilizacija javnih finansija kroz smanjenje javnih rashoda i istovremeno povećanje javnih prihoda kako bi se ograničio rast javne potrošnje, navodi se u Programu reformi.

Investicije bi tokom posmatranog perioda, za razliku od prethodnih godine mogle imati značajniji rast, a samim tim i veći doprinos u očekivanom rastu BDP-a i očekuje se da bi u tom periodu moglo doći do povećanja investicija po prosječnoj godišnjoj stopi od oko devet odsto.

U periodu na koji se odnosi Program reformi očekuje se i rast izvoza po prosječnoj stopi od oko sedam odsto.

Tagovi: BDP Bosne i Hercegovine, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE