GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barnier upozorava na ozbiljna razilaženja u pregovorima EU-a i Velike Britanije

Barnier upozorava na ozbiljna razilaženja u pregovorima EU-a i Velike Britanije
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Prvi krug pregovora o budućim odnosima Velike Britanije i EU-a pokazao je "vrlo ozbiljna razilaženja" u četiri područja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glavni europski pregovarač Michel Barnier.

"Da budem potpuno iskren, ima puno razilaženja, ozbiljnih razilaženja", kazao je Barnier na konferenciji za novinare nakon prvog kruga pregovora o budućim odnosima koji su se vodili u protekla četiri dana u Bruxellesu. Sljedeći krug pregovora bit će za dva tjedna u Londonu.

Barnier je nabrojao četiri najvažnija područja razilaženja. Prvo je pitanje ravnopravnih uvjeta na tržištu na kojem nijedna strana ne bi imala neopravdanu prednost u odnosu na drugu.

Velika Britanija se ne želi formalno obvezati da se dugoročno neće udaljavati od europskih standarda i pravila koja omogućuju ravnopravnu tržišnu utakmicu.

Istodobno, britanska vlada u smjernicama za pregovore sa Sjedinjenim Državama nudi Washingtonu ravnopravne uvjete "level playing field", što je sintagma koja će zasigurno obilježiti pregovore o budućim odnosima kao što je izraz "backstop" (jamstvo da neće biti tvrde granice na irskom otoku) obilježio pregovore o razdruživanju.

Drugo područje razilaženja je pravosudna i policijska suradnja u kaznenim stvarima, jer se Velika Britanija ne želi obvezati da će slijediti Europsku konvenciju za ljudska prava.

Treća točka razilaženja je u tome što Velika Britanija želi niz odvojenih sektorskih sporazuma, dok EU želi jedan sveobuhvatan sporazum, po kojem bi Sud EU-a bio nadležan za tumačenje mogućih sporova.

Četvrto područje je ribarstvo - Velika Britanija ne želi da to bude dio sporazuma o trgovini i suradnji nego odvojeni sporazum.

"Iako ova razilaženja nisu iznenađenje, ona su velika i unatoč tome vjerujem da možemo postići dobar sporazum", rekao je Barnier.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, a do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje u kojem britanska strana nastavlja poštovati sva europska pravila kao da je i dalje članica.

Nakon što su obje strane dogovorile svoje pregovaračke pozicije, ovaj tjedan su započele pregovore o budućim odnosima.

Preostalo vrijeme do kraja ove godine iznimno je kratko za zaključivanje nekog ambicioznog sporazuma, a London je već u nekoliko navrata dao do znanja da ne žele tražiti produljenje prijelaznog razdoblja.

U tom slučaju, ako se ne postigne nekakav sporazum, prijeti opasnost od naglog prekida veza koje su se stvarale tijekom 47 godina britanskog članstva u Uniji.

Tagovi: Michel Barnier, Europska unija, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE