GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Tržište rada blizu razine prije krize

Banka Slovenije: Tržište rada blizu razine prije krize
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 15:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji se gospodarska aktivnost brzo povećava kako se epidemiološka situacija poboljšava, napominje Banka Slovenije.

Očekuje se da će sljedećih mjeseci gospodarski rast biti veći od prosjeka eurozone. Otvaranje gospodarskih aktivnosti također poboljšava situaciju na tržištu rada, koja je po nekim pokazateljima već usporediva s onom prije krize.

Globalna gospodarska aktivnost jača brzo, ali vrlo neravnomjerno, s poboljšanjem epidemiološke situacije i intenzivnom potporom ekonomskih politika. Među razvijenim gospodarstvima ističu se SAD koji je već u prvom tromjesečju ove godine premašio pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Banka Slovenije u svojoj lipanjskoj publikaciji Ekonomski i financijski trendovi.

Također postoje znakovi snažnog gospodarskog oporavka u eurozoni, jer su neki kratkoročni pokazatelji na povijesno visokim razinama. S druge strane, oporavak mnogih ekonomija u razvoju i dalje otežava nedovoljna kontrola epidemije.

Gospodarska aktivnost u Sloveniji također brzo raste. Domaća i strana potražnja raste, a povjerenje u gospodarstvo već je na razini prije krize. Izvoz robe raste, a neki pokazatelji ukazuju na to da je razina domaće finalne potrošnje prije krize bila premašena na kraju drugog tromjesečja. Ulaganja, uključujući gradnju, dodatno će se ojačati, jer Banka Slovenije procjenjuje da je pad građevinske aktivnosti u prvim mjesecima godine bio samo privremen.

Analize također potvrđuju dobru financijsku situaciju u privatnom sektoru, a jaz u štednji i ulaganjima ukazuje na visoke financijske viškove. Trenutno stanje potvrđuju najnovije prognoze Banke Slovenije, koje u prognoziranom razdoblju predviđaju veći gospodarski rast u Sloveniji od prosjeka eurozone. Oporavak će biti dulji u ugostiteljstvu, ostalim poslovnim djelatnostima, a posebno u turizmu, gdje zbog opasnosti od širenja infekcija novim verzijama covida-19 neke restriktivne mjere ostaju na snazi.

Uz snažnu potražnju, problemi eskaliraju na strani ponude, jer tvrtke već prijavljuju manjak kvalificiranih radnika, a sirovine su također skuplje i teže ih je nabaviti, navodi Banka Slovenije.

Krajem lipnja na tržištu rada registrirano je nešto više od 71.000 nezaposlenih, što je usporedivo s lipnjem 2019. godine, a s porastom potreba za kadrovima, stopa slobodnih radnih mjesta približila se razini prije krize u prvom tromjesečju. Zbog strukturnih razlika, pokazatelji nedostatka osoblja rastu, što može dovesti do pritisaka na plaće. Unatoč trenutno vrlo pozitivnim signalima, budući razvoj na tržištu rada i dalje je neizvjestan i opet će u velikoj mjeri ovisiti o mjerama potpore u slučaju ponovnog izbijanja epidemije.

U prvom tromjesečju bruto plaća povećala se za 20,9 posto na godišnjoj razini u pretežno javnim uslugama, dok je u djelatnostima privatnog sektora opala za 0,9 posto. Banka Slovenije očekuje da će ove razlike uglavnom nestati do kraja epidemije.

Ponovna pojava strukturnih razlika na tržištu rada, velika iskorištenost proizvodnih kapaciteta u prerađivačkoj industriji, rast plaća i privatne potrošnje te jačanje optimizma poduzeća i potrošača stvaraju dodatne uvjete za rast cijena na domaćem tržištu. Ipak, i dalje prevladavaju vanjski inflatorni čimbenici; Cijene energije, posebno nafte, najviše pridonose ukupnom rastu cijena.

U pogledu javnih financija, Banka Slovenije primjećuje da uvjeti zaduživanja ostaju povoljni, a zaduživanje na trezorskim zapisima nastavlja se po negativnim kamatnim stopama.

Tagovi: Banka Slovenije, slovensko tržište rada, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE