GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Tržište rada blizu razine prije krize

Banka Slovenije: Tržište rada blizu razine prije krize
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 15:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U Sloveniji se gospodarska aktivnost brzo povećava kako se epidemiološka situacija poboljšava, napominje Banka Slovenije.

Očekuje se da će sljedećih mjeseci gospodarski rast biti veći od prosjeka eurozone. Otvaranje gospodarskih aktivnosti također poboljšava situaciju na tržištu rada, koja je po nekim pokazateljima već usporediva s onom prije krize.

Globalna gospodarska aktivnost jača brzo, ali vrlo neravnomjerno, s poboljšanjem epidemiološke situacije i intenzivnom potporom ekonomskih politika. Među razvijenim gospodarstvima ističu se SAD koji je već u prvom tromjesečju ove godine premašio pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Banka Slovenije u svojoj lipanjskoj publikaciji Ekonomski i financijski trendovi.

Također postoje znakovi snažnog gospodarskog oporavka u eurozoni, jer su neki kratkoročni pokazatelji na povijesno visokim razinama. S druge strane, oporavak mnogih ekonomija u razvoju i dalje otežava nedovoljna kontrola epidemije.

Gospodarska aktivnost u Sloveniji također brzo raste. Domaća i strana potražnja raste, a povjerenje u gospodarstvo već je na razini prije krize. Izvoz robe raste, a neki pokazatelji ukazuju na to da je razina domaće finalne potrošnje prije krize bila premašena na kraju drugog tromjesečja. Ulaganja, uključujući gradnju, dodatno će se ojačati, jer Banka Slovenije procjenjuje da je pad građevinske aktivnosti u prvim mjesecima godine bio samo privremen.

Analize također potvrđuju dobru financijsku situaciju u privatnom sektoru, a jaz u štednji i ulaganjima ukazuje na visoke financijske viškove. Trenutno stanje potvrđuju najnovije prognoze Banke Slovenije, koje u prognoziranom razdoblju predviđaju veći gospodarski rast u Sloveniji od prosjeka eurozone. Oporavak će biti dulji u ugostiteljstvu, ostalim poslovnim djelatnostima, a posebno u turizmu, gdje zbog opasnosti od širenja infekcija novim verzijama covida-19 neke restriktivne mjere ostaju na snazi.

Uz snažnu potražnju, problemi eskaliraju na strani ponude, jer tvrtke već prijavljuju manjak kvalificiranih radnika, a sirovine su također skuplje i teže ih je nabaviti, navodi Banka Slovenije.

Krajem lipnja na tržištu rada registrirano je nešto više od 71.000 nezaposlenih, što je usporedivo s lipnjem 2019. godine, a s porastom potreba za kadrovima, stopa slobodnih radnih mjesta približila se razini prije krize u prvom tromjesečju. Zbog strukturnih razlika, pokazatelji nedostatka osoblja rastu, što može dovesti do pritisaka na plaće. Unatoč trenutno vrlo pozitivnim signalima, budući razvoj na tržištu rada i dalje je neizvjestan i opet će u velikoj mjeri ovisiti o mjerama potpore u slučaju ponovnog izbijanja epidemije.

U prvom tromjesečju bruto plaća povećala se za 20,9 posto na godišnjoj razini u pretežno javnim uslugama, dok je u djelatnostima privatnog sektora opala za 0,9 posto. Banka Slovenije očekuje da će ove razlike uglavnom nestati do kraja epidemije.

Ponovna pojava strukturnih razlika na tržištu rada, velika iskorištenost proizvodnih kapaciteta u prerađivačkoj industriji, rast plaća i privatne potrošnje te jačanje optimizma poduzeća i potrošača stvaraju dodatne uvjete za rast cijena na domaćem tržištu. Ipak, i dalje prevladavaju vanjski inflatorni čimbenici; Cijene energije, posebno nafte, najviše pridonose ukupnom rastu cijena.

U pogledu javnih financija, Banka Slovenije primjećuje da uvjeti zaduživanja ostaju povoljni, a zaduživanje na trezorskim zapisima nastavlja se po negativnim kamatnim stopama.

Tagovi: Banka Slovenije, slovensko tržište rada, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
Njemačka industrijska proizvodnja posustala na početku četvrtog kvartala
TREND
Njemačka industrijska proizvodnja posustala na početku četvrtog kvartala
WIESBADEN- Industrijska aktivnost u Njemačkoj naglo je posustala u listopadu pod pritiskom energetske krize, inflacije i problema s opskrbom, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa.
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
REZOVI
Proračun HZZ-a za 2023. srezan za četvrtinu
ZAGREB - S približno 115 tisuća nezaposlenih radnika usred zime, Hrvatska i dalje ima rekordno nisku nezaposlenost za domaće prilike, piše Večernji list navodeći da je proračun burze rada za 2023. srezan za četvrtinu.
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.821 kunu
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za rujan iznosila je 8.821 kunu, što je nominalni porast za 7,5 posto u odnosu na rujan 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE