GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto

Banka Slovenije očekuje rast BDP-a za 5,2 posto
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 18:00
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska središnja banka u srijedu je povećala svoju raniju procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,1 postotni bod te sada očekuje rast gospodarskih aktivnosti u ovoj godini od na 5,2 posto.

Središnja banka podigla je i procjene rasta BDP-a u slijedećoj godini i to sa 4,5 na 4,8 posto, pri čemu bi slovensko gospodarstvo tada ponovno moglo doseći razinu iz pretkrizne 2019. godine. Za 2023. središnja banka, pak, zadržala je svoju raniju procjenu rasta od 3,1 posto.

Prognoze o rastu i dalje prate visoki rizici vezani za pandemiju i geopolitičke čimbenike.

"Okruženje je i dalje vrlo zahtjevno, a neizvjesnosti velike. Na području pandemije neizvjesnosti su se smanjile, ali i dalje su visoke. Visoke su i na području geopolitičkih događanja", ocijenio je viceguverner Jožef Bradeško na novinskoj konferenciji.

Očekuje se da će glavni faktor rasta biti domaća i strana potrošnja koje će ojačati. "Očekujemo oporavak potrošnje kućanstava, ali i veću investicijsku aktivnost privatnog sektora i države", kazale je analitičarka središnje banke Arjana Brezigar Masten.

Očekuje se da će i inflacija postupno rasti, ali da će ostati u okviru srednjoročnih ciljeva središnje banke - ove godine tako bi iznosila 1,3 posto, iduće 1,6, a u 2023. godini 1,7 posto.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenski BDP, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE