GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 17:36
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

U velikoj globalnoj financijskoj krizi slovenski BDP je, zbog velike ovisnosti od izvoza i vanjskotrovinske razmjene, pao za osam posto, a kriza, pad ekonomske aktivnosti i zaposlenosti trajali su nekoliko godina.

Sada se očekuje pad potrošnje, koji bi, ovisno o razvoju krize, mogao iznositi između 2,4 i 9 posto, pri čemu bi osobito mogao biti izražen u sektorima kao što su trgovina na malo, turizam i ugostiteljstvo, prijevoz, kultura i rekreacija. Najveći pad potrošnje pritom se očekuje u drugom tromjesečju ove godine.

Na tržištu rada, pak, očekuje se smanjenje broja zaposlenih, ovisno o razvoju krize, između 1,8 i 4,7 posto, uz istodobno povećanje stope nezaposlenosti, koja bi se na godišnjoj razini mogla udvostručiti.

Banka Slovenije upozorava da će stvarni pad BDP-a, potrošnje i zaposlenosti dosta ovisiti o učinkovitosti mjera za ublažavanje koronakrize, koji je vlada kroz tzv. megazakon uputila u parlamentarni postupak, a parlament bi o njemu trebao glasovati ovaj tjedan.

Riječ je o paketu zakona financijski teškom 3 milijarde eura s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije koronavirusa, koji bi važio do 30. svibnja, s mogućnošću daljnjeg produživanja za još mjesec dana.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenska ekonomija, slovenski BDP
PROČITAJ I OVO
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
Slovenija: Više od polovice zaposlenih odlazi raditi u drugu općinu
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Više od polovice zaposlenih odlazi raditi u drugu općinu
LJUBLJANA - Krajem 2022. godine u Sloveniji je bilo nešto više od 935.344 radno aktivnih osoba, od čega ih je gotovo 505.000 putovalo na posao u drugu općinu. Ljubljana je najviše opterećena radnim migracijama u oba smjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE