GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6,5 posto

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6,5 posto
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Ekonomska aktivnost u Sloveniji ove će godine zbog pandemije koronavirusa izrazitije pasti, za 6,5 posto, no situacija će se stabilizirati u iduće dvije godine, objavila je u ponedjeljak Banka Slovenije.

Po najnovijim procjenama slovenske središnje banke, u osnovnom se scenariju može očekivati pad BDP-a od 6,5 posto, dok se u 2021. očekuje rast od 4,9 posto, a u 2022. za 3,6 posto.

Važan utjecaj na prognozu gospodarske aktivnosti imaju domaće mjere fiskalne politike, koje povoljnim uvjetima financiranja, a koji su omogućeni poticajnom monetarnom politikom Europske središnje banke, ublažavaju pad ekonomskih aktivnosti. Bez njih bi pad BDP-a bio čak tri postotna boda veći, ističu iz Banke Slovenije.

Najnovije su procjene znatno povoljnije od prvih koje je slovenska središnja banka iznijela na početku epidemije koronavirusa u ožujku, a kada se mogući pad BDP-a u ovoj godini procjenjivao u rasponu od 6 do 16 posto, ovisno o učinkovitosti mjera za ublažavanje krize.

U Banci Slovenije očekuju i naglo pogoršanje na tržištu rada. Tako ove godine, nakon šest godina rasta, očekuju pad zaposlenosti za 1,9 posto, a rast stope nezaposlenosti na 6 posto. Usvojene interventne mjere ublažit će posljedice epidemije na tržištu rada, kažu u središnjoj banci, u kojoj u iduće dvije godine očekuju postupno poboljšanje na tržištu rada.

Prema danas predstavljenim makroekonomskim prognozama, očekuje se da će deficit opće države u ovoj godini premašiti 8 posto BDP-a. To će biti rezultat smanjenja prihoda zbog promijenjene ekonomske situacije i znatnog smanjenja BDP-a, kao i mjera poduzetih za ublažavanje učinaka epidemije, što znači i veće državne izdatke, objašnjavaju u Banci Slovenije, u kojoj procjenjuju i da će javni dug porasti na oko 82 posto BDP-a.

Slovenska središnja banka iznijela je i dva alternativna scenarija, pri čemu u blažem, koji pretpostavlja trenutno ukidanje svih restriktivnih mjera, procjenjuju da bi pad BDP-a ove godine iznosio manje od 4 posto.

U nepovoljnijem scenariju, koji odražava posljedice neuspjelog obuzdavanja virusa i mogući drugi val epidemije na jesen, BDP bi ove godine pao za oko 10 posto, nakon čega bi uslijedio vrlo postupan oporavak u idućim godinama, procjenjuju u slovenskoj središnjoj banci.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenski BDP, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
PRORAČUN
Njemačka bez dovoljno novca, velike svađe oko proračuna
BERLIN - Vladajuća koalicija u Njemačkoj je imala velike planove. A onda je izbio rat i došlo je do krize. Sada nedostaje novca za te planove. SPD, Zeleni i FDP se svađaju kako dalje.
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
PODACI I STVARNOST
Hrvatski paradoksi: Inflacija usporava, standard pada
ZAGREB - U veljači ove godine građani Hrvatske plaćali su hranu 17,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojem su potrošačke cijene u veljači u prosjeku bile za 12 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine.
Slovenija: Više od polovice zaposlenih odlazi raditi u drugu općinu
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Više od polovice zaposlenih odlazi raditi u drugu općinu
LJUBLJANA - Krajem 2022. godine u Sloveniji je bilo nešto više od 935.344 radno aktivnih osoba, od čega ih je gotovo 505.000 putovalo na posao u drugu općinu. Ljubljana je najviše opterećena radnim migracijama u oba smjera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE