GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of England treba veće ovlasti za vrijeme kriza

Bank of England treba veće ovlasti za vrijeme kriza
OVLASTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2019 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanskoj središnjoj banci (BoE) trebalo bi dati veće ovlasti za usmjeravanje kredita prema gospodarstvu i utjecaj na državnu potrošnju u kriznim vremenima, smatraju u tamošnjem think-thanku.
Nakon više od desetljeća niskih kamatnih stopa od globalne financijske krize, središnje bankare u razvijenim gospodarstvima brine da sada imaju manje manevarskog prostora za potporu gospodarstvu u slučaju nove krize.
Istraživački institut Positive money, čiji je rad među ostalima posljednjih godina podržala i oporbena Laburistička stranka, poručio je da je potrebna tješnja suradnja BoE-a i vlade, s obzirom na skepsu u pogledu učinkovitosti kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.
Prošli tjedan je Gertjan Vlieghe, član Odbora za monetarnu politiku BoE-a, iskazao skepsu po pitanju učinkovitosti kupnje državnih obveznica u budućnosti, sugeriravši da bi BoE mogao kupovati obveznice korporativnog sektora pritisnutog problemima.
U Positive Moneyju smatraju da bi BoE i vlada trebali utemeljiti novi ogranak za kreditnu politiku kako bi BoE utjecao na kreditiranje te da bi središnja banka također trebala moći iznijeti svoja očekivanja u vezi s fiskalnom politikom vlade.
Trenutno, BoE izbjegava komentirati fiskalnu politiku, a kupio je i tek simbolične iznose korporativnog duga kako bi izbjegao usmjeravanje kredita prema određenim tvrtkama ili sektorima.
BoE je trenutno odgovoran parlamentu putem odbora za riznicu. Iz think-thanka sugeriraju da bi i građani trebali moći izravno sudjelovati kao i da bi povremeno trebalo pokretati rasprave u parlamentu o mandatu središnje banke.
"Tijekom desetak godina nakon krize, BoE-u su dodijeljeni moćni novi instrumenti, poput kvantitativnog ublažavanja i nove zadaće očuvanja financijske stabilnosti", rekla je Fran Boait, izvršna direktorica Postive Financea.
"No, to nije bilo praćeno većom odgovornosti i demokratskim nadzorom, zbog čega se produbio jaz između BoE-a i građana kojima bi trebao služiti", zaključila je.
Tagovi: Bank of England, Brexit
PROČITAJ I OVO
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci
TREND
Raspoloženje talijanskih potrošača na najvišoj razini u sedam mjeseci
RIM - Raspoloženje talijanskih potrošača poraslo je u rujnu na najvišu razinu od izbijanja pandemije koronavirusa, poduprto boljim ocjenama sadašnjeg stanja u gospodarstvu i očekivanjima za predstojeće mjesece, pokazuju podaci Istata.
Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju bilo milijun i 668 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 10 tisuća manje, dok je broj nezaposlenih porastao za sedam tisuća, na 115 tisuća, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
POTPORE
Gotovo 24.000 radnika obuhvaćeno potporama za skraćeno radno vrijeme
ZAGREB - Prema sadašnjim pravilima potpora za skraćeno radno vrijeme odobravat će se do kraja godine, a mogu je dobiti tvrtke koje su u onom mjesecu za koji je traže imali pad prihoda veći od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE