GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of England treba veće ovlasti za vrijeme kriza

Bank of England treba veće ovlasti za vrijeme kriza
OVLASTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2019 / 07:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanskoj središnjoj banci (BoE) trebalo bi dati veće ovlasti za usmjeravanje kredita prema gospodarstvu i utjecaj na državnu potrošnju u kriznim vremenima, smatraju u tamošnjem think-thanku.
Nakon više od desetljeća niskih kamatnih stopa od globalne financijske krize, središnje bankare u razvijenim gospodarstvima brine da sada imaju manje manevarskog prostora za potporu gospodarstvu u slučaju nove krize.
Istraživački institut Positive money, čiji je rad među ostalima posljednjih godina podržala i oporbena Laburistička stranka, poručio je da je potrebna tješnja suradnja BoE-a i vlade, s obzirom na skepsu u pogledu učinkovitosti kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.
Prošli tjedan je Gertjan Vlieghe, član Odbora za monetarnu politiku BoE-a, iskazao skepsu po pitanju učinkovitosti kupnje državnih obveznica u budućnosti, sugeriravši da bi BoE mogao kupovati obveznice korporativnog sektora pritisnutog problemima.
U Positive Moneyju smatraju da bi BoE i vlada trebali utemeljiti novi ogranak za kreditnu politiku kako bi BoE utjecao na kreditiranje te da bi središnja banka također trebala moći iznijeti svoja očekivanja u vezi s fiskalnom politikom vlade.
Trenutno, BoE izbjegava komentirati fiskalnu politiku, a kupio je i tek simbolične iznose korporativnog duga kako bi izbjegao usmjeravanje kredita prema određenim tvrtkama ili sektorima.
BoE je trenutno odgovoran parlamentu putem odbora za riznicu. Iz think-thanka sugeriraju da bi i građani trebali moći izravno sudjelovati kao i da bi povremeno trebalo pokretati rasprave u parlamentu o mandatu središnje banke.
"Tijekom desetak godina nakon krize, BoE-u su dodijeljeni moćni novi instrumenti, poput kvantitativnog ublažavanja i nove zadaće očuvanja financijske stabilnosti", rekla je Fran Boait, izvršna direktorica Postive Financea.
"No, to nije bilo praćeno većom odgovornosti i demokratskim nadzorom, zbog čega se produbio jaz između BoE-a i građana kojima bi trebao služiti", zaključila je.
Tagovi: Bank of England, Brexit
PROČITAJ I OVO
Janša: Megazakon od 3 milijarde eura potreban za oporavak društva
VLADA
Janša: Megazakon od 3 milijarde eura potreban za oporavak društva
LJUBLJANA - "Megazakon" pomoći stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 u Sloveniji potreban je za premošćivanje do vremena izlaska iz krize, rekao je u nedjelju premijer Janez Janša.
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Vlada treba povući ova tri poteza
ZAGREB - Uzimajući u obzir ove pretpostavke Vlada bi se, kaže on, trebala usredotočiti na vraćanje povjerenja građana.
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
MJERE
HUP-ov prijedlog: Nula prihoda, nula rashoda
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u nedjelju da Vlada hitno mora donijeti nove mjere za spas hrvatskog gospodarstva po principu "nula prihoda, nula rashoda“, pri čemu su iz HUP-a u 13 točaka pobrojali prioritetne mjere koje predlažu Vladi.
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
OGROMNI PROBLEMI
Španjolska priprema obustavu ekonomskih aktivnosti, preminulo još 838
MADRID - U Španjolskoj je u nedjelju preminulo novih 838 osoba od koronavirusa čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada kreće u obustavu svih gospodarskih aktivnosti u zemlji osim nužnih.
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
JAVNI SEKTOR
Rezati plaće u javnom sektoru, ali selektivno
ZAGREB - Većina ekonomista slaže se sa stavom da bi plaće u javnom sektoru trebalo smanjivati, s tim da su neki za to da se sa smanjenjem plaća krene odmah, a neki tek ako se kriza produlji nakon svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE