GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bago: Visoka inflacija mogla bi nam se vratiti kao bumerang

Bago: Visoka inflacija mogla bi nam se vratiti kao bumerang
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2021 / 07:43
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - U listopadu smo imali najveću inflaciju u posljednjih osam godina. U odnosu na isti mjesec prošle godine viša je za čak 3,8 posto.

Najviše su rasle cijene prijevoza, za 12,2 posto. I cijene hrane nastavile su višemjesečni rast, u listopadu u prosjeku za gotovo 4 posto. O inflaciji se govorilo i na skupu Hrvatskih izvoznika, koji itekako osjećaju posljedice svjetskog rasta cijena sirovina i energenata, ali i pucanja globalnih lanaca opskrbe.

I izvoznike, baš kao i građane, muči inflacija, uzrokovana svjetskim rastom cijena energenata i sirovina. - To nije nešto što je problem samo u Hrvatskoj ili nas konkretno u E.G.O.-u, već je to globalni problem i takvi efekti se prelijevaju jednostavno u cijene i to je nešto što naši kupci znaju i prihvaćaju, rekao je Domagoj Matasić, predsjednik Uprave E.G.O. Elektro-komponente za HRT.

Hrvatski poduzetnici i građani osjetljiviji su na inflaciju od razvijenijih zemalja - kaže prvi čovjek hrvatskih izvoznika.

'Ako Europska unija ne uspije suspregnuti i smanjiti inflaciju koja je krenula, to se može nama vratiti kao bumerang, jer naše gospodarstvo je opterećeno cijelim nizom problema, kazao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika. Inflacija u Hrvatskoj na razini je prosjeka Europske unije', kaže ministar financija.

'Za godišnju razinu nama je procjena i dalje na godišnjoj razini koja obuhvaća svih 12 mjeseci - na razini 2,4 posto. Treba naravno vidjeti u djelokrugu svih naših monetarnih mogućnosti, ali i monetarne i fiskalne politike kako dodatno držati rast cijena tj. inflaciju u održivim razinama', rekao je Zdravko Marić, ministar financija. I HNB-ove prognoze vezane za inflaciju slične su onim Vladinim i Europske komisije.

'Ona je prema zadnjoj prognozi HNB-a projicirana na 2,1 posto prosječno. U idućoj godini se očekuje postupno stabiliziranje inflacije', kazao je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.

'Ono što se doduše neće dogoditi, cijene se neće vratiti na razine prije nego su porasle, ne moramo biti naivni, ali službeno stopa inflacije će se vratiti u normalne okvire', rekla je Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet u Zagrebu. Optimizam da će se inflacija smiriti i ispuhati leži u činjenici da nije uzrokovana prekomjernom količinom novca, kredita ili potrošnje, nego je posljedica smanjene ponude sirovina i rasta cijena energenata.


'Mi smo otprilike treća ekonomija u EU po stopi rasta. Ispred nas su samo Irska i Malta'
kuna inflacija darinko bago izvoznici poskupljenja

Tagovi: Darinko Bago, inflacija, Zdravko Marić, Domagoj Matasić, Vedran Šošić
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE