GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska razvojna banka: Kina će ostati svjetski pokretač rasta broj 1

Azijska razvojna banka: Kina će ostati svjetski pokretač rasta broj 1
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
PEKING - Kina će ostati najveći pokretač rasta svjetskog gospodarstva unatoč usporavanju, objavila je Azijska razvojna banka.

“Kina će očito još neko vrijeme biti važna. Oni još uvijek čine gotovo polovicu BDP-a u azijsko-pacifičkoj regiji", rekao je glavni ekonomist ADB-a Albert Park na tiskovnoj konferenciji za izvješće banke o izgledima za azijski razvoj.

"Iako se rast usporava, a mi očekujemo da će nastaviti usporavati u nadolazećim godinama... vjerojatno će pridonijeti rastu globalnog rasta najviše od svih svjetskih gospodarstava", rekao je Park.

ADB predviđa da će Kina ostvariti godišnji rast BDP-a od 4,8% u 2024., što je niže od vladinog cilja od "oko 5%". Kinesko gospodarstvo poraslo je 5,2% u 2023., što je u skladu sa službenim ciljem od oko 5%.

Čak i uz sporiji rast, podaci ADB-a procjenjuju da će Kina činiti 46% rasta u Aziji u razvoju u razdoblju 2024.-2025.

Kina trenutno čini 18% odnosno 48% globalnog i azijskog BDP-a, na temelju tečaja pariteta kupovne moći, metrike koju koriste ADB, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Zvjezdana gospodarska putanja Indije navela je mnoge da hvale ulogu te zemlje kao tehnološkog i proizvodnog centra i atraktivne alternative Kini. Gospodarstvo ove južnoazijske države nedavno je poraslo najbržim tempom u šest kvartala, nadmašivši očekivanja s rastom od 8,4% u kvartalu od listopada do prosinca tekuće financijske godine 2023.-24.

Tagovi: Azijska razvojna banka, kina, ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
PROGRAM DP-a
Vlada oslobađa hrvatske povratnike poreza na dohodak
ZAGREB - Ostvaruje se plan Domovinskog pokreta o poreznom rasterećenju hrvatskih iseljenika koji se planiraju vratiti u domovinu.
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
STANOVI
U Njemačkoj 2023. oko 295.000 novih stanova - deficit se produbljuje
BERLIN - U Njemačkoj je prošle godine dovršeno oko 295.000 stanova. To znači da je bilo nešto manje novih stanova nego godinu dana ranije, doznaje u četvrtak dpa iz upućenih izvora.
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
SNIŽENE PROGNOZE
Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a
BERLIN - Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačkog gospodarstva za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0.2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast gospodarstva od 0.7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE