GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijske kompanije pesimistične oko ekonomskih izgleda u regiji

Austrijske kompanije pesimistične oko ekonomskih izgleda u regiji
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 08:01
Autor: SEEbiz
BEČ - Više od polovice, ili 54% austrijskih tvrtki aktivnih u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), predviđa da će se ekonomska klima u zemljama u kojima imaju podružnice pogoršati u sljedećih dvanaest mjeseci, a samo 11% predviđa poboljšanje, prema istraživanje Advantage Austria, državne agencije za promicanje trgovine.

Tijekom proteklih 12 mjeseci čak 49% ispitanika utvrdilo je pogoršanje ekonomske klime i uvjeta gospodarstva u zemlji u kojoj imaju sjedište svojih podružnica, pokazalo je istraživanje 'Global Business Barometer 2023' objavljeno ovaj tjedan.

Kompanije su bile najoptimističnije u pogledu regulatornih i tržišnih uvjeta u digitalizaciji i infrastrukturi, s udjelima od 60% odnosno 50% koji predviđaju vrlo dobre ili prilično dobre uvjete. Nasuprot tome, pogledi na dostupnost kvalificirane radne snage i cijene sirovina dobili su pretežno negativne ocjene.

Istraživanje je predstavilo nalaze 1797 tvrtki aktivnih u 51 zemlji Europe, Sjeverne i Južne Amerike i Azije, s regijom CEE koja pokriva austrijske podružnice koje posluju u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bosni, Sjevernoj Makedoniji, i Srbije.

Tagovi: austrijske kompanije, Advantage Austria, ekonomija regije, regija CEE, Srednja Europa
PROČITAJ I OVO
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
OPORAVAK
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
MADRID - Najprije su tu turisti: usprkos ratu u Ukrajini i sve skupljim energentima, opet su masovno pohrlili u Španjolsku. Mallorca, ionako najposjećeniji otok Europe je prošle sezone bila praktično puna, a slično je bilo i na Kanarskom otočju gdje sezona, zbog blage klime traje još duže.
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
INDUSTRIJA
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
BERLIN - Nestabilna 2022. godina za njemačku industriju nije mogla imati sjajan završetak - u prosincu je proizvodnja pala za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
ZARADE
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
BERLIN - Lani su realne plaće u Njemačkoj pale najsnažnije od 2008. Inflacija od 7,9 posto potpuno je poništila prošlogodišnji nominalni rast plaća od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE