GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.

Europski proračunski propisi odigrali su središnju ulogu u smanjenju udjela javnog duga u BDP-u nakon dužničke krize, podsjeća u pismu kolegicama i kolegama u EU austrijski ministar financija Gernot Bluemel.

Austrija spada u skupinu zemalja koje su u EU poznate po inzistiranju na štedljivosti, uz Švedsku, Dansku, Nizozemsku, Njemačku, Finsku, Slovačku, Češku i baltičke države, primjećuje Reuters.

"Ključna je pouka financijske krize bila da treba smanjiti visoke udjele duga (u BDP-u) i poboljšati financijsku održivost kako bismo se pripremili za neočekivane događaje u budućnosti", istaknuo je austrijski ministar u pismu u koje je Reuters dobio uvid.

"Komisija će idućih mjeseci dostaviti analizu okvira upravljanja gospodarstvom", napominje Bluemel, podsjetivši da su na ministarskom sastanku u svibnju iznesene neke ideje o reformi Pakta za stabilnost i rast u EU.

"Malo su me zabrnuli neki prilozi (raspravi) u kojima se dovodi u pitanje okvir baziran na propislima ili se razvodnjava vrijednost održivosti. Naš zajednički cilj mora biti smanjenje udjela duga u BDP-u u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi", piše austrijski ministar.

Nekoliko visokih dužnosnika EU-a reklo je da bi propisi, koji su dosada analizirani u tri navrata i s godinama postaju sve složeniji, trebali biti pojednostavljeni i fokusirani na kriterije pod izravnom kontrolom ministara financija, poput javne potrošnje i duga.

Drugi pak upozoravaju da bi trebali poticati ulaganja, koja su ključna za rast pa bi ih možda trebalo isključiti iz izračuna proračunskog deficita. U normalnim vremenima proračunski deficit zemalja EU-a ne bi smio prekoračiti tri posto.

Treći pak sugeriraju da bi se vlade umjesto na svođenje udjela duga u BDP-u na dopuštenu razinu trebale koncentrirati na troškove servisiranja duga.

Budući da će kamatne stope vjerojatno još dugo biti niske, troškovi servisiranja duga bolji su pokazatelj njegove održivosti, tvrde.

Austrijski ministar ne slaže se s tim argumentom.

"Iako je sadašnje financijsko okruženje nedvojbeno povoljno i diferencijal u rastu kamatnih stopa bio je u godinama prije krize negativan, ništa ne jamči da će tako biti uvijek", upozorava.

"Svi smo se osvjedočili kakvi su ekonomski, društveni i politički troškovi naglih promjena u raspoloženju tržišta, kada se ocijeni da mjere i trendovi više nisu održivi", naglasio je austrijski ministar.

Tagovi: Austrija, koronavirus u Austriji
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE