GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju

Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 11:28
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je u srijedu ministar u vladi zadužen za državnu blagajnu, nakon što je statistički ured izvijestio o padu gospodarstva u prvom kvartalu.

Gospodarstvo je palo za 0,3 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, ponajprije zbog požara, suše i pandemije koronavirusa, objavio je u srijedu australski statistički ured (ABS).

Na godišnjoj razini, rast gospodarstva u prva je tri ovogodišnja mjeseca usporio na 1,4 posto.

"To je najslabiji rast od rujna 2009. godine kada je Australija bila usred globalne financijske krize, a obuhvaća tek početak gospodarskih posljedica prouzročenih Covidom-19”, rekao je Bruce Hockman, glavni ekonomist u ABS-u.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je posrijedi neprekinuti rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Podaci za drugi kvartal bit će objavljeni u rujnu kada će i službeno izvijestiti o prvoj recesiji u tri desetljeća.

Frydenberg kaže da će pad gospodarstva u drugom tromjesečju biti daleko izraženiji.

"To je procjena na temelju podataka koje sam dobio iz ministarstva financija o tome što se očekuje u drugom kvartalu”, rekao je novinarima nakon objave ABS-ova izvješća.

Prije koronakrize, to 13. najveće svjetsko gospodarstvo, jedino u skupini OECD-a koje nije zapalo u recesiju tijekom globalne financijske krize, bilo je na putu da ove godine ostvari prvi višak u proračunu u 12 godina.

Tagovi: australska ekonomija, Australija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE