GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arsić: Plate u Srbiji realno mogu da porastu dva-tri odsto

Arsić: Plate u Srbiji realno mogu da porastu dva-tri odsto
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2017 / 19:33
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je danas da plate u Srbiji u javnom sektoru za narednu godinu mogu da se povećaju nominalno pet-šest odsto, što će realno biti dva-tri odsto.

On je na predstavljanju publikacije "Kvartalni monitor" rekao da će to povećanje plata biti održivo pod uslovom da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini bude četiri odsto, a inflacija tri odsto.

"Rast plata mora da prati rast BDP, a penzije moraju rasti manje od plata, oko četiri-pet odsto i najbolje bi bilo da se za povećanje primanja najstarijim prihvati trajna formula", rekao je Arsić i dodao da preporučuje švajcarsku formula koja podrazumeva da penzije prate rast plata umesto da se uskladjuju sa troškovima.

On je rekao i da je cena rada sada previsoka jer čini 50 odsto prosečne zarade, a u Evropi 40 odsto.

Rast BDP bi ove godine, prema njegovim rečima, mogao da bude od 1,5 odsto do dva odsto, a rast od 2,3 odsto kako predvidja Medjunarodni monetarni fond (MMF) bio bi, kako je rekao, moguć jedino ako se u drugom delu godine ostvari skok BDP od 3,5 odsto.

Arsić je istakao da je rast BDP od 1,2 odsto u prvom polugodištu daleko ispod proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) gde je prosečan rast 4,2 odsto.

"Zemlje EU su u prvom polugodištu imale prosečan rast od 1,9 odsto, a od Srbije je manji rast BDP imala jedino Makedonija", rekao je Arsić.

Slab rast BDP, prema njegovim rečima, nije samo posledica pada poljoprivredne proizvodnje zbog suše, već i nepovoljnog privrednog ambijenta.

Dodao je da treba suštinski nastaviti, a ne "fingirati reforme" tako što bi se unapredilo pravosudje, kompetentnost državne administracije, isključilo partijsko zapošljavanje i negativna selekcija, smanjila korupcija, a poboljšala infrastruktura.

"U Srbiji se loše upravlja javnim preduzećima, u Elektroprivredi Srbije (EPS) zimus se desila institucionalna havarija jer se u zimu ušlo bez zaliha uglja, a kasni se i sa remontima. Rast proizvodnje u pojedinim periodima u toj kompaniji je kratkoročni uspeh", rekao je Arsić.

On je istakao da naredne godine rast BDP u Srbiji može biti četiri odsto, pod uslovom da poljoprivreda ostvari prosečan rast i da se reše problemi u EPS-u do kraja ove godine.

Dodao je da je tokom poslednje tri godine ostvaren veliki napredak jer je smanjen fiskalni deficit i da ga treba držati na nivou od 0,5 do jedan odsto BDP.

"Sada postoji suficit u budžetu od 73,5 milijardi dinara što nije dobro jer suficit ne treba da bude sam sebi cilj, već bi fiskalna politika u većoj meri trebalo da bude u funkciji rasta BDP", rekao je Arsić.

Zbog toga, kako je kazao, treba povećati javne investicije i ulaganje u obrazovanje i inovacije, a smanjiti uzimanje dividendi od javnih preduzeća kako bi mogla da investiraju jer su ove godine porasle dva odsto, uprkos obilnim subvencijama.

To je, prema njegovim rečima, nedovoljno jer investicije sada čine 18 odsto BDP, a za značajniji privredni rast moraju se podići na 25 odsto.

Ocenio je da je nepovoljna okolnost i to što se povećava spoljnotrgovinski deficit, iako su energenti jeftniji, što znači da raste uvoz i potrošnja koji bi trebalo da su posledica a ne pokretač privrednog rasta.

Arsić je rekao da spoljni dug pada uglavnom zbog kursnih razlika, a da dugoročna politika jakog dinara nije dobra za privredu.

Tagovi: Milojko Arsić, plate u Srbiji
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE