GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Argentinski BDP prošle godine pao 1,6 posto

Argentinski BDP prošle godine pao 1,6 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 11:19
Autor: SEEbiz
BUENOS AIRES - Gospodarstvo Argentine, koje se suočava s teškom krizom, lani je palo za 1,6 posto, objavio je državni ured za statistiku Indec. Financijske usluge, proizvodnja te trgovina na veliko i malo bili su među najviše pogođenim sektorima.

Istovremeno, Argentinu je prošle godine pogodila velika suša, što je uvelike pogodilo njezin izvozno orijentirani poljoprivredni i prehrambeni sektor. Time je, prema službenim podacima, smanjen bruto domaći proizvod (BDP) za tri postotna boda, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Prošlog je mjeseca Međunarodni monetarni fond (MMF), kojemu Argentina duguje 44 milijarde dolara, snizio prognozu rasta argentinskog BDP-a u ovoj godini, naime toj južnoameričkoj državi sada predviđaju smanjenje BDP-a od 2,8 posto.

Argentina je u siječnju izvijestila o svom prvom mjesečnom proračunskom suficitu u 12 godina, dok je istovremeno povećala svoje skromne devizne rezerve s 21 milijarde dolara na 27 milijardi dolara.

I drugo najveće južnoameričko gospodarstvo godinu je započelo s najvišom stopom inflacije od hiperinflacijske 1991. godine, naime godišnja stopa inflacije u siječnju je porasla na 254,2 posto.

Predsjednik Javier Milei, kojeg su argentinski birači u studenom prošle godine izabrali na tu poziciju, želi vratiti Argentinu na pravi put s radikalnim programom štednje. Vlada je oštro devalvirala nacionalnu valutu, pezo, i najavila smanjenje subvencija za plin, vodu, struju i javni prijevoz, što će vjerojatno dodatno napuhati cijene. Također je ukinuo desetke tisuća radnih mjesta u javnom sektoru i prepolovio veličinu državnog aparata

Tagovi: Argentina, ekonomija, bdp
PROČITAJ I OVO
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
PREMIJER
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
BJELOVAR - Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je na HDZ-ovom skupu za europske izbore, a trebao je i obići radove na brzoj cesti dionice DC 12 Farkaševec - Bjelovar, no to je odgođeno zbog loših vremenskih prilika. Dao je i izjavu za medije
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE