GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto

Anketna nezaposlenost u drugom kvartalu 6,4 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 10:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju bilo milijun i 668 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 10 tisuća manje, dok je broj nezaposlenih porastao za sedam tisuća, na 115 tisuća, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o statističkim podacima iz ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

No, iz DZS-a u priopćenju navode da se zbog pandemije bolesti Covid-19 provedba ankete o radnoj snazi suočava s poteškoćama u prikupljanju, provjeri i obradi podataka. U drugom tromjesečju je tako prikupljanje podataka prilagođeno te je anketiranje s pomoću prijenosnih računala "licem u lice" uglavnom zamijenjeno telefonskim anketiranjem.

Po podacima iz ankete, u drugom je tromjesečju 2020. godine u Hrvatskoj bilo milijun i 668 tisuća zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal, odnosno prvo tromjesečje, više za 19 tisuća ili oko 1,2 posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, pokazuje da je u drugom tromjesečju prošle godine zaposlenih bilo oko 10 tisuća više ili 0,6 posto.

Istovremeno, broj nezaposlenih porastao je na godišnjoj razini za 6,5 posto, dok je na tromjesečnoj za praktično istovjetan postotak pao. Naime, u drugom tromjesečju ove godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 115 tisuća, a u istom tromjesečju 2019. godine 108 tisuća, dok je pak u prvom ovogodišnjem kvartalu bilo osam tisuća više nezaposlenih, 123 tisuće.

Stopa anketne nezaposlenosti, kao postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, tako iznosi 6,4 posto, što je za 0,3 postotna boda više na godišnjoj, a 0,6 postotnih bodova manje na kvartalnoj razini.

Naime, stopa anketne nezaposlenosti u drugom kvartalu 2019. iznosila je 6,1 posto, a u prvom tromjesečju ove godine sedam posto.

S obzirom na broj zaposlenih i nezaposlenih, u drugom kvartalu ove godine aktivno stanovništvo činilo je 1,783 milijuna osoba, što je na tromjesečnoj razini rast za 11 tisuća osoba ili za 0,6 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, broj aktivnih stanovnika niži je za tri tisuće ili za oko 0,2 posto.

Neaktivno stanovništvo palo je i na kvartalnoj i godišnjoj razini. U kategoriji neaktivnog stanovništva u drugom je tromjesečju ove godine bilo 1,730 milijuna osoba, što je u odnosu na prvi ovogodišnji kvartal 12 tisuća manje, a u odnosu na drugi kvartal prošle godine četiri tisuće manje.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje postotni udio aktivnog u radno sposobnom stanovništvu, u drugom tromjesečju ove godine porasla je na 50,8 posto, što je za 0,4 postotna boda više u odnosu na ranije tromjesečje te rast za 0,1 postotni bod više na godišnjoj razini.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u razdoblju od travnja do lipnja ove godine iznosila je 47,5 posto, što je na tromjesečnoj razini rast za 0,6 postotnih bodova, a na godišnjoj pad za 0,2 postotna boda.

"Relativno povoljna kretanja na tržištu rada tijekom trećeg tromjesečja odražavat će učinak otključavanja gospodarstva, ali vjerojatno i kasnijeg početka sezone nego što je to uobičajeno", komentiraju analitičari Raiffeisen banke.

Očekuju da će, pod utjecajem sezonalnih kretanja (ne)zaposlenosti te zahvaljujući produljenju Vladinih mjera potpore, treće tromjesečje donijeti nastavak relativno povoljnih kretanja na hrvatskom tržištu rada.

Tagovi: Anketna nezaposlenost, nezaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Neravnopravnost: Na globalnom tržištu rada manje od polovine žena
PORAZNO
Neravnopravnost: Na globalnom tržištu rada manje od polovine žena

NEW YORK - Manje od polovine žena globalno nalazi se na tržištu rada, što pokazuje da su se rodne razlike vrlo malo izmijenile posljednjih 25 godina, objavio je u utorak UN.

Španjolska sprema šest milijardi eura potpore za tržište rada
POTPORE
Španjolska sprema šest milijardi eura potpore za tržište rada
MADRID - Španjolska vlada usvojila je u utorak prijedlog mjera potpore za oporavak tržišta rada od koronakrize, vrijedan 5,79 milijardi eura, objavila je glasnogovornica vlade.
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
PREMIJER
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
ZAGREB - Premijera Plenkovića su na presici novinari pitali kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune.
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE