GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anketna nezaposlenost 5,7 posto

Anketna nezaposlenost 5,7 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju prošle godine bilo 1,704 milijuna zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 15 tisuća više, dok je broj nezaposlenih pao za 30 tisuća, na 103 tisuće osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o statističkim podacima iz Ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Po podacima iz ankete, u trećem je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 1,704 milijuna zaposlenih, što je u odnosu na drugi kvartal više za 26 tisuća, ili oko 1,5 posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na treći kvartal 2018. godine, pokazuje da je u trećem tromjesečju prošle godine zaposlenih bilo oko 15 tisuća više ili 0,9 posto.

Istovremeno, broj nezaposlenih pao je na godišnjoj razini za 22,6 posto, a na tromjesečnoj za 4,6 posto. Naime, u trećem tromjesečju prošle godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 103 tisuće, a u istom tromjesečju 2018. godine 133 tisuće, dok je pak u drugom prošlogodišnjem kvartalu bilo pet tisuća više nezaposlenih, 108 tisuća.

Tako je i stopa anketne nezaposlenosti, kao postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, pala na 5,7 posto, što je za 1,6 postotnih bodova manje na godišnjoj, a 0,4 postotna boda manje na kvartalnoj razini.

Naime, stopa anketne nezaposlenosti u trećem kvartalu 2018. iznosila je 7,3 posto, a u drugom tromjesečju prošle godine 6,1 posto.

S obzirom na broj zaposlenih i nezaposlenih, u trećem je kvartalu ove godine aktivno stanovništvo činilo 1,807 milijuna osoba, što je na tromjesečnoj razini rast za 21 tisuću osoba ili za 1,2 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na treće tromjesečje pretprošle godine, broj aktivnih stanovnika niži je za 15 tisuća ili za 0,8 posto.

Na tromjesečnoj razini neaktivno stanovništvo je zabilježilo pad, dok je na godišnjoj razini poraslo. U kategoriji neaktivnog stanovništva je u trećem tromjesečju bilo 1,711 milijuna osoba, što je u odnosu na drugi kvartal 23 tisuće manje, a u odnosu na treći kvartal pretprošle godine četiri tisuće više.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje postotni udio aktivnog u radno sposobnom stanovništvu, u trećem tromjesečju ove godine porasla je na 51,4 posto, što je za 0,7 postotnih bodova više nego tromjesečje prije, dok je u odnosu na treće tromjesečje pretprošle godine pala za 0,2 postotnih bodova.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u razdoblju od srpnja do rujna prošle godine iznosila je 48,4 posto, što je na tromjesečnoj razini povećanje za 0,7 postotnih bodova, a na godišnjoj za 0,5 postotnih bodova.

Tagovi: Anketna nezaposlenost, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
OČEKIVANJA
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago su pogoršana pod utjecajem bojazni da bi epidemija koronavirusa u Kini mogla utjecati i na proizvodnju u Njemačkoj, pokazalo je u četvrtak istraživanje tvrtke za istraživanje tržišta GfK.
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE