GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Realno očekivati usporavanje osobne potrošnje

Analitičari: Realno očekivati usporavanje osobne potrošnje
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 08:46
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, realni promet od trgovine na malo porastao je u rujnu na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

U usporedbi s prethodnim mjesecom ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo porastao je za realnih 2,1%, dok je u usporedbi s istim razdobljem 2022. rast iznosio 5,5% (u odnosu na 3,0% u kolovozu). Najsnažnija je to godišnja stopa rasta od travnja 2022.

Na rast su upućivali preliminarni podaci o tijeku turističke sezone u rujnu (godišnji rast broja dolazaka i noćenja gostiju), zatim blago poboljšanje potrošačkog optimizma u uvjetima snažnog dvoznamenkastog rasta plaća uz istovremeno slabljenje inflatornih pritisaka te inflacijskih očekivanja. Naposljetku, promatrajući monetarnu statistiku u dosadašnjem dijelu godine realno je očekivati da se nastavilo i solidno potrošačko kreditiranje.

U kategoriji Trgovine na malo zabilježen je rast broja, ali i vrijednosti fiskaliziranih računa pri čemu je potonji i pod utjecajem nastavka rasta potrošačkih cijena. Vrijedi napomenuti da je, prema izvornim indeksima, porast prometa na godišnjoj razini ostvarilo deset od jedanaest trgovačkih struka. Stoga je, prema podacima DZS-a, ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 13,3% godišnje.

Današnja objava DZS-a zaokružila je statistiku ovog visokofrekventnog pokazatelja i za treće ovogodišnje tromjesečje. U razdoblju srpanj-rujan, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, u odnosu na razdoblje travanj-lipanj zabilježen je skroman rast od 0,7%. Istodobno je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u trećem tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. stopa rasta iznosila 3,7% (u odnosu na 3,1% godišnje u tromjesečju ranije).

Uz snažnu potrošnju u segmentu usluga, i trgovina na malo će tako prema našim očekivanjima podržati rast osobne potrošnje koja će s obzirom na važnost u strukturi gospodarstva snažno doprinositi očekivanom rastu BDP-a u trećem tromjesečju. Ipak, do kraja godine, a osobito u posljednjem tromjesečju, moguće je očekivati usporavanje rasta osobne potrošnje te trgovine na malo. Naime, još uvijek razmjerno visoki rast potrošačkih cijena, pooštravanje uvjeta financiranja te kontinuirana ekonomska neizvjesnost mogu utjecati na odgađanje potrošnje trajnih dobra odnosno osnažiti sklonost štednji.

Posljedično, u prvih devet mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5%.

Tagovi: potrošnja, osobna potrošnja, maloprodaja, trgovina
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE