GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari RBA snizili prognozu rasta hrvatskog BDP-a 2022. na 4 posto

Analitičari RBA snizili prognozu rasta hrvatskog BDP-a 2022. na 4 posto
SNIŽENE PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA) revidirali su na niže procjenu rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini s 4,4 na četiri posto, pri čemu naglašavaju neizvjesnost i negativan rizik, posebno izražen kod investicija.

Kako je navedeno u RBAnalizi objavljenoj u ponedjeljak, obzirom na geopolitička događanja, odnosno rat u Ukrajini i rastuću neizvjesnost, prognozu rasta gospodarstva europodručja revidirali su na niže, za 0,7 postotnih bodova, na 3,3 posto.

"Očekivana kretanja imat će negativan, ali ipak ograničen utjecaj na kretanje hrvatskog BDP-a. U scenariju koji isključuje mogućnost širenja rata na druge zemlje EU-a i/ili Zapadnog Balkana te podrazumijeva, barem za sada, očekivanja o uspješnoj turističkoj sezoni, prognozu realne godišnje stope BDP-a za 2022. revidirali smo s 4,4 posto na četiri posto", napisali su iz RBA.

Analitičari RBA pritom zadržavaju oprezan stav, naglašavajući neizvjesnost i negativan rizik, posebno izražen kod investicija.

Inflacija ove godine 4,9 posto

Značajniji rizik vide i u prelijevanju rasta globalnih cijena energije i hrane, zbog čega su na više revidirali i inflacijska očekivanja.

Iz RBA tako prognoziraju da će ovogodišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznositi 4,9 posto, dok su ranije predviđali njen rast od 3,6 posto. Podsjetimo, stopa inflacije u siječnju je, po podacima DZS-a, porasla u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 5,7 posto, najviše od listopada 2008. godine

"Očekujemo kako će ova godina donijeti jače inflatorne pritiske - izravno na cijene hrane, ali i prelijevanjem učinka rasta cijena s proizvođača na potrošače, što će nepovoljno utjecati na raspoloživi dohodak. U takvom okruženju ne isključujemo mogućnost dodatnih fiskalnih potpora", napisali su RBA analitičari.

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, hrvatski turizam, osobna potrošnja, maloprodaja, građevina
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE