GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari RBA povećali procjenu rasta hrvatske ekonomije

Analitičari RBA povećali procjenu rasta hrvatske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2018 / 13:28
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) povećali su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto, s prethodnih 2,3 posto, nakon što je u prvom polugodištu bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,7 posto.
U najnovijoj analizi RBA, objavljenoj u srijedu, ističe se da je u drugom tromjesečju gospodarska aktivnost blago ubrzana, na 2,9 posto na godišnjoj razini, uglavnom zahvaljujući rastu osobne potrošnje i dobrim turističkim rezultatima.

„Prvi pokazatelji trećeg tromjesečja potvrđuju da dinamika rasta ostaje slična", navode analitičari RBA i dodaju da će u cijeloj 2018. gospodarska aktivnost blago usporiti.

U 2017. godini gospodarstvo je, naime, poraslo za 2,9 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine BDP je porastao za 2,7 posto, podsjećaju analitičari RBA i poručuju da „strukturno gledano, druga polovica 2018. neće donijeti bitnijih promjena".

„Navedeno podrazumijeva razmjerno snažniji rast u trećem tromjesečju te usporavanje u posljednjem, pri čemu kao glavni pokretač pozitivnih kretanja ostaje osobna potrošnja", navodi se u analizi.

Potrošnju će, dodaje se, i dalje podržavati solidni turistički rezultati, pad nezaposlenosti i blagi rast zaposlenosti. „Investicije, osobito javne, još uvijek nisu uhvatile zamašnjak. Iako se na razini cijele 2018. očekuje njihov realni rast iznad 3,5 posto, investicije su još uvijek na 25 posto nižim razinama u usporedbi s 2008.", navode analitičari RBA.

Dodaju da očekuju blago usporavanje gospodarske aktivnosti na tržištima hrvatskih najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Unatoč tome, izvoz roba i usluga trebao bi, kažu, zabilježiti blago intenziviranje stopa rasta.

U analizi se ističe i to da rast gospodarstva temeljen na potrošnji pogoduje prihodnoj strani proračuna koja se uvelike oslanja na PDV pa su, uz obuzdavanje rashodne strane proračuna, fiskalne projekcije u osnovnom scenariju izložene pozitivnim rizicima.

„Međutim, događanja oko Uljanik grupe i aktivacija državnih jamstva, istopit će potencijalni višak u državnoj blagajni pritom ne ugrožavajući ostvarivanje primarnih suficita", poručuje u analizi Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja RBA, koja očekuje da će omjer javnog duga i BDP nastaviti padati.

To, kaže, otvara mogućnost da se Hrvatska tijekom 2019. godine vrati u društvo država s investicijskim rejtingom.


Tagovi: hrvatska ekonomija, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE