GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari HUB-a: Hrvatska ponovno u fazi poslovnog uzleta

Analitičari HUB-a: Hrvatska ponovno u fazi poslovnog uzleta
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2018 / 11:58
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Hrvatska se ponovo nalazi u fazi poslovnog uzleta, a time i rasta kredita, pada kamatnih stopa i pada troškova rezervacija za loše kredite u bankama, ističe se u novom izdanju stoji u novom izdanju publikacije HUB Pregledi.

"U drugom tromjesečju 2018. definitivno je profiliran uzlazni dio kreditnog ciklusa, nakon intermezza 2017. i na samom početku ove godine. Oporavak u svim segmentima kreditiranja, posebno u kreditiranju stanovništva, pojavio se u uvjetima nastavka pada kamatnih stopa i kamatne marže. Kamatna marža se smanjila na 2,80 posto, a kamatne stope na kredite, uključujući i kamatne stope na stambene kredite, kreću se u okviru raspona eurozone", ističe se u analizi Hrvatske udruge banaka.

Napominju da je na domaćem tržištu privremena slabost bila pojačana problemima u Agrokoru, a oni su, pored objektivnih, imali psihološke i političke učinke kroz negativne utjecaje na očekivanja poslovnih subjekata i potrošača.

Usporavanje se stoga osjetilo i na tržištu kredita, no iz HUB-a napominju da je u drugom tromjesečju novi zamah opet bio vidljiv, a o čemu upravo najbolje svjedoči kretanje dugoročnog prosjeka novoodobrenih kredita.

Kako navode, stopa povrata na kapital u bankama iznosi oko devet posto, što je i dalje ispod globalnog prosjeka, a proizlazi iz bitno smanjenih rizika koji uvjetuju niže troškove rezerviranja. Naime, ti troškovi su se smanjili s preko milijarde kuna u drugom tromjesečju 2017., kada je izbila kriza u Agrokoru, na 322 milijuna u drugom tromjesečju 2018.

"Hrvatske banke uz stopu adekvatnosti kapitala od oko 22 posto spadaju među najbolje kapitalizirane banke u svijetu, spremne i sposobne još dugo podržavati uzlet kreditnog ciklusa", ističu iz HUB-a.

Iako je zabilježeno da je rast hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju na godišnjoj razini iznosio 2,9 posto, iz HUB-a smatraju da je nedovoljan naglasak stavljen na trenutni tromjesečni rast, odnosno rast u drugom u odnosu na prvo ovogodišnje tromjesečje, a koji je, nakon otklanjanja sezonskih utjecaja, bio znatno veći od onog na godišnjoj razini.

"Stopa tako izmjerenoga rasta iznosila je 1,1 posto na kvartalnoj ili više od četiri posto na godišnjoj razini, što predstavlja jedno od najbržih povećanja BDP-a u EU u drugom kvartalu", ističu iz HUB-a.

Ocjenjuju da nema prijepora da je oporavak ubrzan, a kako se to jednim dijelom dogodilo u korelaciji s kreditnom aktivnošću banaka.

Također, bilježi se i nastavak pada kamatnih stopa.

"Sve kamatne stope na kredite koje redovito pratimo, kreću se u okviru intervala eurozone. Znači da su niže od prosječnih kamatnih stopa u zemlji članici eurozone s najvišim kamatnim stopama, a to su najčešće Slovačka, Grčka ili neka od baltičkih zemalja", stoji u analizi HUB-a.

Napominju da kamatna marža pada drugo tromjesečje zaredom i prolazi kroz prag od 2,80 posto prema dolje, a kako će rezultat banaka u takvim uvjetima zavisiti o tome hoće li rast poslovanja dovoljno brzo kompenzirati pad kamatne marže.

Procjenjuju da bi se tempo smanjenja kamatne marže mogao ubrzati, što smatraju dobrodošlim zbog nastavka gospodarskog oporavka.

Navode da je to povezano sa smanjenjem troškova rizika, koje je ostvarivo kroz nastavak fiskalne konsolidacije, kao i poboljšanje investicijske klime.

"Bolje institucije znače bolje zakonodavstvo i predvidljivije ponašanje kreatora politike i pravosuđa. Tiču se onoga što uobičajeno nazivamo investicijskom klimom i stvaranjem dobrog okvira za nove investicije. Hrvatska u tom dijelu ima velik rezervni prostor koji nije prvenstveno povezan s financijama i širenjem prostora za pad marži, već je dio šireg okvira poticanja prvenstveno privatnih ulaganja. U tom dijelu leže potencijali za produžetak ovog poslovnog ciklusa", stoji između ostalog u analizi HUB-a.

Tagovi: Hrvatska udruga banaka, kreditiranje, poslovni uzlet, hrvatska ekonomija, Agrokor, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
OČEKIVANJA
Središnja banka očekuje 4,7-postotni pad japanskog BDP-a i deflaciju
TOKYO - Japanska središnja banka (BOJ) očekuje da će se japansko gospodarstvo u ovoj financijskoj godini uslijed pandemije smanjiti za 4,7 posto a potrošačke cijene pasti za 0,5 posto.
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
OBEĆANJA
Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija
BEOGRAD - Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru.
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ZADUŽENOST
Javni dug skočio na 74,3 posto BDP-a, očekuje se daljnji rast
ANALIZA - Ukupni javni dug iskazan prema metodologiji ESA 2010 krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 298,8 milijardi kuna, što je 74,3 posto BDP-a i 1,1 postotni bod veći udio u BDP-u nego krajem prošle godine, a analitičari kažu da je njegov daljnji rast neizbježan.
Što je Plenković htio reći opoziciji?
VLADA-OPORBA
Što je Plenković htio reći opoziciji?
ZAGREB - - Imali smo dobru, prijateljsku namjeru da sjednemo i razgovaramo u dijalogu o tim temama koje su važne za hrvatsko društvo - kažu u Vladi.
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
UPOZORENJE
Ćorić: Ujesen će se voditi borba za svako radno mjesto
ZAGREB - Što i kako kani nova Vlada govorio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u tehničkoj Vladi, a u novoj, kako se nagađa, i ministar gospodarstva te zaštite okoliša i energetike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE