GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%

Analitičari Erste banke zadržali ranije prognoze te u 2020. očekuju pad BDP-a od 9%
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2020 / 15:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Unatoč značajnom padu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju tekuće godine (-15,1% na godišnjoj razini), pri čemu su njegove glavne sastavnice, izuzev javne potrošnje, zabilježile snažan pad, analitičari Erste banke zadržali su svoje ranije procjene te u 2020. godini očekuju pad BDP-a na razini od 9%.

Dobru vijest pritom predstavlja činjenica da se rizici na prognozu sada mogu promatrati kao uravnoteženi.

„Očekivani pad ekonomske aktivnosti u drugom tromjesečju ponajprije je generiran značajnim smanjenjem domaće potražnje, koja je u velikoj mjeri bila određena 'lock-down' mjerama, te smanjenjem izvoza koji odražava snažan pad turističke aktivnosti u tom razdoblju godine. Međutim, pozitivni trendovi i ostvareni rezultati turističke sezone u trećem tromjesečju, koji su bolji od inicijalnih očekivanja, pružit će vjetar u leđa te dati određeni pozitivan impuls trendovima kretanja BDP-a u tekućem kvartalu“, istaknuo je Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke.

Domaća potražnja, s druge strane, kako u pogledu privatne potrošnje, tako i investicija, suočava se i dalje s nepovoljnim trendovima, kao posljedice pogoršanih uvjeta na tržištu rada, kvarenja sentimenta te povećane razine neizvjesnosti. Kada se govori o perspektivama stabilizacije i oporavka izvozne aktivnosti, nedostatak jasnog obrasca oporavka potražnje na razini Europske unije i dalje sugerira visoku razinu neizvjesnosti.

U situaciji kada je ostvaren cilj ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM2), fokus se pomiče prema ulasku u Europsku monetarnu uniju, pri čemu kreatori službenih politika ističu 2023. kao željeni cilj. Fiskalne prognoze analitičara Erste banke nisu se znatnije promijenile. Očekuju kretanje proračunskog deficita oko razine od 8% BDP-a, s približavanjem javnog duga razini 90% BDP-a, dok su potrebe za financiranjem u ovoj godini u velikoj mjeri već zadovoljene. Nadalje, analitičari očekuju da će Hrvatska zadržati svoj investicijski kreditni rejting, a sljedeća kontrolna točka bit će proračun za 2021. godinu, pri čemu se očekivanja kreću u smjeru povratka unutar kriterija iz Maastrichta.

„Općenito govoreći, rizici u pogledu ekonomskih kretanja u ovom su trenutku uravnoteženi, iako i dalje u velikoj mjeri ostaju osjetljivi na epidemiološku situaciju i s tim povezane eventualne restrikcije u obavljanju ekonomske aktivnosti. Imajući u vidu ograničenja na strani potražnje privatnog sektora, odnosno osobne potrošnje i privatnih investicija, iskorištavanje potencijala dostupnih EU programa još u većoj mjeri dobiva na važnosti te predstavlja faktor koji nosi značajan protuciklički potencijal“, zaključio je Kovač ovom prigodom.

Tagovi: Erste, analitičari Erstea, hrvatski BDP, Alen Kovač
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE