GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 08:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..

"Globalno gospodarstvo usporava, a rizici su na donjoj strani", napisao je glavni globalni ekonomist Morgan Stanleyja Seth Carpenter u novoj bilješci, dodajući da smo "na pragu labave definicije recesije".

A s obzirom na opću prirodu usporavanja, "razlika između recesije i ekonomije bez recesije bit će pomalo mutna", rekao je Carpenter za Yahoo Finance Live.

Carpenter također predviđa daljnje usporavanje potrošačke potrošnje i tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama. Istodobno, rekao je, rast u Europi i Kini bit će u najboljem slučaju mješovit.

Ekonomist predviđa rast globalnog BDP-a od mršavih 2,2% u 2023., s rastom BDP-a SAD-a od samo 0,5%, eurozone s padom od 0,2%, a Kine potencijalnim rastom od 5% kako se njezino gospodarstvo ponovno otvara nakon stroge pandemije COVID-a. -19 protokola.

Kao dio zahlađenja u SAD-u, Carpenter predviđa da će tržište rada stvoriti manje od 100.000 radnih mjesta mjesečno u odnosu na 200.000 mjesečno koliko je ostvareno 2022.

On nije jedini na ulici koji predviđa ekonomsku propast 2023.

Citi očekuje da će eurozona i Velika Britanija ući u recesiju do kraja ove godine. Prema glavnom ekonomistu Nathanu Sheetsu, SAD će ući u recesiju do sredine 2023. budući da potrošači i poduzeća osjećaju puni učinak viših kamatnih stopa Federalnih rezervi.

BNP Paribas je u međuvremenu također zacrtao težak put pred globalnim gospodarstvom.

"Očekujemo pad rasta globalnog BDP-a u 2023., predvođen recesijom u SAD-u i eurozoni, s rastom ispod trenda u Kini i mnogim tržištima u nastajanju", rekao je strateški tim BNP-a u vlastitoj bilješci ovog mjeseca.

Tagovi: Morgan Stanley, recesija, Seth Carpenter, Citigroup, BNP Paribas
PROČITAJ I OVO
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE