GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 08:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..

"Globalno gospodarstvo usporava, a rizici su na donjoj strani", napisao je glavni globalni ekonomist Morgan Stanleyja Seth Carpenter u novoj bilješci, dodajući da smo "na pragu labave definicije recesije".

A s obzirom na opću prirodu usporavanja, "razlika između recesije i ekonomije bez recesije bit će pomalo mutna", rekao je Carpenter za Yahoo Finance Live.

Carpenter također predviđa daljnje usporavanje potrošačke potrošnje i tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama. Istodobno, rekao je, rast u Europi i Kini bit će u najboljem slučaju mješovit.

Ekonomist predviđa rast globalnog BDP-a od mršavih 2,2% u 2023., s rastom BDP-a SAD-a od samo 0,5%, eurozone s padom od 0,2%, a Kine potencijalnim rastom od 5% kako se njezino gospodarstvo ponovno otvara nakon stroge pandemije COVID-a. -19 protokola.

Kao dio zahlađenja u SAD-u, Carpenter predviđa da će tržište rada stvoriti manje od 100.000 radnih mjesta mjesečno u odnosu na 200.000 mjesečno koliko je ostvareno 2022.

On nije jedini na ulici koji predviđa ekonomsku propast 2023.

Citi očekuje da će eurozona i Velika Britanija ući u recesiju do kraja ove godine. Prema glavnom ekonomistu Nathanu Sheetsu, SAD će ući u recesiju do sredine 2023. budući da potrošači i poduzeća osjećaju puni učinak viših kamatnih stopa Federalnih rezervi.

BNP Paribas je u međuvremenu također zacrtao težak put pred globalnim gospodarstvom.

"Očekujemo pad rasta globalnog BDP-a u 2023., predvođen recesijom u SAD-u i eurozoni, s rastom ispod trenda u Kini i mnogim tržištima u nastajanju", rekao je strateški tim BNP-a u vlastitoj bilješci ovog mjeseca.

Tagovi: Morgan Stanley, recesija, Seth Carpenter, Citigroup, BNP Paribas
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE