GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija

Analitičar Morgan Stanleya: Dolazi labava recesija
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 08:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalno gospodarstvo će 2023. vjerojatno rasti toliko sporo da će se sigurno osjećati kao recesija, kaže jedan ugledni analitičar..

"Globalno gospodarstvo usporava, a rizici su na donjoj strani", napisao je glavni globalni ekonomist Morgan Stanleyja Seth Carpenter u novoj bilješci, dodajući da smo "na pragu labave definicije recesije".

A s obzirom na opću prirodu usporavanja, "razlika između recesije i ekonomije bez recesije bit će pomalo mutna", rekao je Carpenter za Yahoo Finance Live.

Carpenter također predviđa daljnje usporavanje potrošačke potrošnje i tržišta nekretnina u Sjedinjenim Državama. Istodobno, rekao je, rast u Europi i Kini bit će u najboljem slučaju mješovit.

Ekonomist predviđa rast globalnog BDP-a od mršavih 2,2% u 2023., s rastom BDP-a SAD-a od samo 0,5%, eurozone s padom od 0,2%, a Kine potencijalnim rastom od 5% kako se njezino gospodarstvo ponovno otvara nakon stroge pandemije COVID-a. -19 protokola.

Kao dio zahlađenja u SAD-u, Carpenter predviđa da će tržište rada stvoriti manje od 100.000 radnih mjesta mjesečno u odnosu na 200.000 mjesečno koliko je ostvareno 2022.

On nije jedini na ulici koji predviđa ekonomsku propast 2023.

Citi očekuje da će eurozona i Velika Britanija ući u recesiju do kraja ove godine. Prema glavnom ekonomistu Nathanu Sheetsu, SAD će ući u recesiju do sredine 2023. budući da potrošači i poduzeća osjećaju puni učinak viših kamatnih stopa Federalnih rezervi.

BNP Paribas je u međuvremenu također zacrtao težak put pred globalnim gospodarstvom.

"Očekujemo pad rasta globalnog BDP-a u 2023., predvođen recesijom u SAD-u i eurozoni, s rastom ispod trenda u Kini i mnogim tržištima u nastajanju", rekao je strateški tim BNP-a u vlastitoj bilješci ovog mjeseca.

Tagovi: Morgan Stanley, recesija, Seth Carpenter, Citigroup, BNP Paribas
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE