GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci troše sve manje

Amerikanci troše sve manje
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 21:51
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Amerikanci se jedva nose s naglim rastom cijena hrane, a sve manje kupuju i druge stvari poput igračaka, odjeće i kućanskih potrepština, što postaje problem za trgovce, javlja Glas Amerike.

Menadžeri jednog od najvećih trgovačkih lanaca, Walmarta i drugih, navode da Amerikanci zbog najveće inflacije koja je pogodila ovu generaciju mijenjaju svoje kupovne navike i pokušavaju pronaći popuste.

"U Walmartu, koji kao trgovina ima najveće prihode u svijetu, Amerikanci i dalje troše novac, ali više biraju i razmišljaju o tome što će kupiti", rekao je globalni izvršni direktor Doug McMillon, prenosi Reuters.

Više cijene hrane utjecale su na prodaju električnih uređaja, igračaka, kućanskih aparata i odjeće u posljednjem kvartalu u Walmartu. McMillon vjeruje da će se inflacija nastaviti kada je riječ o namirnicama koje se kupuju da se ne konzumiraju odmah te za one koje se koriste za kasniju upotrebu.

Prosječne cijene hrane u siječnju su u odnosu na prošlu godinu skočile za 11,3 posto, objavilo je Ministarstvo rada. To je gotovo pet posto više od ukupne inflacije, što je najveći skok zabilježen od 70-ih godina prošlog stoljeća, javlja Glas Amerike.

"Inflacija cijena hrane ne mijenja se ni u jednoj kategoriji", kaže američki izvršni direktor Walmarta John Furner.

Snažan rast cijena u drugim kategorijama neprehrambenih proizvoda prisilio je trgovine poput Targeta da smanje cijene svega, od igračaka do elektronike.

Walmart se, smatraju ulagači, može bolje snaći od ostalih prodavača jer osnovne životne namirnice čine najveći dio njihove prodaje, čak 56 posto.

U Targetu je oko 20 posto, jer prodaje više namještaja za dom, garderobe i kozmetike.

Trgovci kućanskim aparatima i namještajem pod velikim su pritiskom, budući da je prodaja predmeta za dom i vrt činila samo 11 posto ukupne prodaje prošle godine, što je pad u odnosu na 15 posto u 2017., navodi Cordsight, koji prenosi podatke američkog Zavoda za rad. Statistika, statistika.

U trgovačkom lancu Home Depot kupci su potrošili manje na proizvode za podove i krovove u prošlom kvartalu, rekao je glavni izvršni direktor Edward Decker.

Kada je riječ o garderobi, Wall Street će imati više podataka u ožujku, kada trgovci cipelama i odjećom poput Kohl'sa, Nordstroma i Victoria's Secreta objave rezultate za prvi kvartal.

Tagovi: američka potrošnja, američka ekonomija, Target, Home Depot
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE