GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerika je već ušla u recesiju

Amerika je već ušla u recesiju
BDP U REALNOM VREMENU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 07:19
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Mjerilo koje prati ekonomski rast ukazuje na povećanu vjerojatnost da je američka ekonomija već ušla u recesiju.

Većina ekonomista s Wall Streeta ukazivala je na povećanu vjerojatnost negativnog rasta u budućnosti, ali smatraju da se to neće dogoditi barem do 2023. godine.

Međutim, mjera GDPNow Feda iz Atlante, koja prati ekonomske podatke u stvarnom vremenu i kontinuirano se prilagođava, pokazuje pad proizvodnje u drugom tromjesečju za 2,1%. Zajedno s padom od 1,6% u prvom tromjesečju, to bi odgovaralo tehničkoj definiciji recesije.

"GDPNow ima snažnu evidenciju i što se više približavamo objavi od 28. srpnja [početne procjene BDP-a za 2. kvartal] to postaje točnija", napisao je Nicholas Colas, suosnivač DataTrek Researcha.

Praćenje je prilično strmoglavo palo u odnosu na svoju posljednju procjenu rasta od 0,3% od 27. lipnja. Ovotjedni podaci koji pokazuju daljnju slabost potrošačke potrošnje i domaćih ulaganja prilagođenih inflaciji potaknuli su smanjenje koje je razdoblje od travnja do lipnja stavilo u negativno područje.

Jedna velika promjena u tromjesečju je povećanje kamatnih stopa. U nastojanju da obuzda rastuću inflaciju, Fed je povećao svoju referentnu stopu zaduživanja za 1,5 postotnih bodova od ožujka, s daljnjim povećanjem koje će vjerojatno doći do kraja godine, a možda i do 2023.

Dužnosnici Feda izrazili su optimizam da će uspjeti ukrotiti inflaciju bez slanja gospodarstva u recesiju. Međutim, predsjednik Jerome Powell ranije ovog tjedna rekao je da je smanjenje inflacije sada najvažniji zadatak.

Na panel raspravi ranije ovog tjedna koju je predstavila Europska unija, Powell je upitan što bi rekao američkom narodu o tome koliko će vremena trebati monetarnoj politici da se uhvati u koštac s rastućim troškovima života.

Rekao je da će javnosti reći: "U potpunosti razumijemo i cijenimo bol kroz koju ljudi prolaze suočavajući se s višom inflacijom, da imamo alate za rješavanje toga i odlučnost da ih koristimo, te da smo predani i uspjet ćemo u tome smanjiti inflaciju na 2%. Vrlo je vjerojatno da će proces uključiti određenu bol, ali gora bi bol bila neuspjeh rješavanja ove visoke inflacije i dopuštanje da postane ustrajna.”

Hoće li se to pretvoriti u recesiju nije poznato. Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, službeni arbitar recesija i ekspanzija, napominje da dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta nisu nužna da bi se proglasila recesija. Međutim, od Drugog svjetskog rata nikada nije bilo slučaja da su se SAD smanjivale u uzastopnim tromjesečjima, a da nisu bile u recesiji.

Istini za volju, ovaj alat za praćenje može biti nestalan i mijenjati se sa svakim objavljivanjem podataka. Međutim, Colas je primijetio da model GDPNow postaje točniji kako kvartal napreduje.

Tagovi: recesija, američka ekonomija, Jerome Powell, Federalne rezerve, inflacija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE