GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja

Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 19:16
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.

Broj zaposlenih na platnim listama tvrtki u nepoljoprivrednom sektoru porastao je u srpnju za 528.000 osoba na mjesečnoj razini, što je više nego dvostruko više od prognoze kompanije Dow Jones koja je predviđala 258 tisuća novih radnih mjesta, javlja CNBC.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 posto, vraćajući se na razine prije pandemije, što je na povijesnom minimumu iz 1969., iako je stopa nezaposlenosti crnaca porasla za 0,2 postotna boda na 6,0 posto, dodaju američki mediji.

Tempo povećanja plaća također je ubrzan, s prosječnom plaćom po satu koja je porasla 0,5 posto na mjesečnoj razini i 5,2 posto u odnosu na isti mjesec 2021.

Ovi podaci ilustriraju kako kontinuiranu snažnu potražnju za radnom snagom u SAD-u, što ublažava strahove od recesije, tako i nemilosrdne inflatorne pritiske, navodi "Bloomberg".

Dok je, s jedne strane, visok rast zaposlenosti i plaća dobrodošla vijest za predsjednika Joea Bidena, s druge strane, to će vjerojatno ojačati odlučnost Federalnih rezervi da ostanu na putu naglog povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju , procjenjuje ova njujorška agencija.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE