GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone

Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON -Tisućama necijepljenih radnika diljem SAD-a prijete otkazi jer sve veći broj saveznih država, gradova i privatnih tvrtki počinje uvoditi obavezno cijepljenje protiv covida-19.

Tako je Državno sveučilište Washington (WSU) dalo otkaz svom glavnom nogometnom treneru i četvorici njegovih pomoćnika jer nisu udovoljili uvjetima koje je u vezi covida-19 uvelo sveučilište.

Trener Nick Rolovich je ranije zatražio izuzimanje iz te obveze pozivajući se na svoju vjeru.

S otkazima su također suočene tisuće policajaca i vatrogasaca u gradovima poput Chicaga ili Baltimorea jer će za koji dan morati prijaviti svoj status glede cijepljenja ili će se morati podvrgnuti redovitim testiranjima.

Iako kontroverzna, ta je mjera mnoge neodlučne radnike nagnala da se ipak cijepe protiv virusa koji je u SAD-u izazvao smrt oko 700.000 ljudi. Oko 77 posto Amerikanaca koji na to imaju pravo je primilo barem jednu dozu cjepiva.

U Chicagu, gradonačelnica Lori Lightfoot vodi bitku s policijskim sindikatom koji se protivi nametanju cijepljenja. Do petka je trećina od 12.770 policajaca propustilo prijaviti svoj status, a nekim je policajcima određen neplaćeni dopust.

Kao glavni zagovornik masovnog cijepljenja izdvojila se Bijela kuća, objašnjavajući tu odluku skokom hospitalizacija i smrti od delta varijante virusa.

U petak je oko 200 zaposlenika Boeinga štrajkalo zbog najave kompanije da će se do 8. prosinca svih 125.000 radnika morati cijepiti.

Uz obavezu za zaposlene u državnim službama, uključujući i vanjske suradnika, mjere koje je uveo predsjednik Joe Biden zahvatit će oko 100 milijuna ljudi ili oko dvije trećine američke radne snage.

Val otkaza već je zapljusnuo medicinski sektor, a medicinske sestre, liječnici i ostalo osoblje koje je dobilo otkaz objašnjavaju da su zabrinuti zbog nedostatka podataka o dugoročnim nuspojavama triju dostupnih cjepiva u SAD-u.

Iako su sva cjepiva odobrena u manje od godinu dana, brojni stručnjaci su uvjereni u njihovu sigurnost. Diljem svijeta su s raznim cjepivima protiv covida-19 cijepljene stotine milijuna ljudi.

Tagovi: otkazi zbog necijepljenja, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE