GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone

Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON -Tisućama necijepljenih radnika diljem SAD-a prijete otkazi jer sve veći broj saveznih država, gradova i privatnih tvrtki počinje uvoditi obavezno cijepljenje protiv covida-19.

Tako je Državno sveučilište Washington (WSU) dalo otkaz svom glavnom nogometnom treneru i četvorici njegovih pomoćnika jer nisu udovoljili uvjetima koje je u vezi covida-19 uvelo sveučilište.

Trener Nick Rolovich je ranije zatražio izuzimanje iz te obveze pozivajući se na svoju vjeru.

S otkazima su također suočene tisuće policajaca i vatrogasaca u gradovima poput Chicaga ili Baltimorea jer će za koji dan morati prijaviti svoj status glede cijepljenja ili će se morati podvrgnuti redovitim testiranjima.

Iako kontroverzna, ta je mjera mnoge neodlučne radnike nagnala da se ipak cijepe protiv virusa koji je u SAD-u izazvao smrt oko 700.000 ljudi. Oko 77 posto Amerikanaca koji na to imaju pravo je primilo barem jednu dozu cjepiva.

U Chicagu, gradonačelnica Lori Lightfoot vodi bitku s policijskim sindikatom koji se protivi nametanju cijepljenja. Do petka je trećina od 12.770 policajaca propustilo prijaviti svoj status, a nekim je policajcima određen neplaćeni dopust.

Kao glavni zagovornik masovnog cijepljenja izdvojila se Bijela kuća, objašnjavajući tu odluku skokom hospitalizacija i smrti od delta varijante virusa.

U petak je oko 200 zaposlenika Boeinga štrajkalo zbog najave kompanije da će se do 8. prosinca svih 125.000 radnika morati cijepiti.

Uz obavezu za zaposlene u državnim službama, uključujući i vanjske suradnika, mjere koje je uveo predsjednik Joe Biden zahvatit će oko 100 milijuna ljudi ili oko dvije trećine američke radne snage.

Val otkaza već je zapljusnuo medicinski sektor, a medicinske sestre, liječnici i ostalo osoblje koje je dobilo otkaz objašnjavaju da su zabrinuti zbog nedostatka podataka o dugoročnim nuspojavama triju dostupnih cjepiva u SAD-u.

Iako su sva cjepiva odobrena u manje od godinu dana, brojni stručnjaci su uvjereni u njihovu sigurnost. Diljem svijeta su s raznim cjepivima protiv covida-19 cijepljene stotine milijuna ljudi.

Tagovi: otkazi zbog necijepljenja, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE