GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta

Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki poslodavci neto su u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta, izvijestila je u petak vlada, ističući da podaci odražavaju posljedice pandemije koronavirusa i mjera poduzetih kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Time je okončano gotovo 10-godišnje razdoblje kontinuiranog povećanja broja zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu, primjećuje dpa.

Analitičari upozoravaju da se podaci u istraživanju najvećim dijelom temelje na prvoj polovini ožujka te da je znatno više radnih mjesta izgubljeno u drugoj polovini mjeseca zbog strožih mjera izolacije.

Tako je prema podacima ministarstva rada u protekla dva tjedna broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost poskočio za ukupno 10 milijuna.

U danas objavljenom izvješću ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke o otvorenim radnim mjestima u siječnju i veljači koji pokazuju ukupno 57 tisuća manje novootvorenih radnih mjesta no što je prvotno procijenjeno.

To znači da je u prva dva ovogodišnja mjeseca u prosjeku neto otvoreno po 245 tisuća radnih mjesta, navodi se u izvješću.

U ožujku je prema danas objavljenim podacima približno dvije trećine radnih mjesta, odnosno čak 459 tisuća, izgubljeno u sektorima ugostiteljstva i turizma. Najviše ih je izgubljeno u ugostiteljstvu, 417 tisuća. Slijedi sektor smještaja s 29 tisuća izgubljenih radnih mjesta.

Izrazito je pao i broj radnih mjesta u sektoru zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, za 61 tisuću. U sektoru stručnih i poslovnih usluga ukinute su ih 52 tisuće.

Sektor maloprodaje ugasio je 46.000, a graditeljstvo 29 tisuća radnih mjesta. U ostalim uslužnim djelatnostima broj zaposlenih smanjen je za 24 tisuće, objavilo je ministarstvo.

U industriji izdvajaju se sektor vađenja ruda, s ugašenih 6.000 radnih mjesta, i prerađivačka industrija, gdje ih je zatvoreno 18 tisuća.

Državni sektor neto je povećao broj zaposlenih za 18.000, od čega je njih 17 tisuća zaposleno za potrebe popisa stanovništva.

Broj nezaposlenih porastao je u ožujku za 1,4 milijuna, na ukupno 7,1 milijun. Stopa nezaposlenosti porasla je za 0,9 postotnih bodova, na 4,4 posto.

Prosječna cijena rada po satu uvećana je za 11 centi na 28,62 dolara. U odnosu na ožujak prošle godine veća je za 3,1 posto.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Pad će biti težak, a oporavak spor i nedovoljno snažan
RECESIJA
Pad će biti težak, a oporavak spor i nedovoljno snažan
ANALIZA - Jedina sastavnica BDP-a koja će imati pozitivan doprinos BDP-u je državna potrošnja.
S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
REJTING
S&P potvrdio hrvatski kreditni rejting
ZAGREB - Kreditna rejting agencija Standard and Poors potvrdila je u petak navečer kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, unatoč tome što u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od devet posto.
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
NAJAVE
Marić: Isplata mirovina prije Tijelova, povrat poreza 12. lipnja
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
PROTIVLJENJE
Austrija protiv predloženog plana za oporavak Europe
BEČ - Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije (EK) o fondu za oporavak europskog gospodarstva od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Bluemel.
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
RAST
Mali: Srpski BDP raste značajno brže od hrvatskog
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da najnoviji podaci o rastu BDP-a govore o tome da je Srbija apsolutni lider u odnosu na zemlje regiona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE