GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta

Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki poslodavci neto su u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta, izvijestila je u petak vlada, ističući da podaci odražavaju posljedice pandemije koronavirusa i mjera poduzetih kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Time je okončano gotovo 10-godišnje razdoblje kontinuiranog povećanja broja zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu, primjećuje dpa.

Analitičari upozoravaju da se podaci u istraživanju najvećim dijelom temelje na prvoj polovini ožujka te da je znatno više radnih mjesta izgubljeno u drugoj polovini mjeseca zbog strožih mjera izolacije.

Tako je prema podacima ministarstva rada u protekla dva tjedna broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost poskočio za ukupno 10 milijuna.

U danas objavljenom izvješću ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke o otvorenim radnim mjestima u siječnju i veljači koji pokazuju ukupno 57 tisuća manje novootvorenih radnih mjesta no što je prvotno procijenjeno.

To znači da je u prva dva ovogodišnja mjeseca u prosjeku neto otvoreno po 245 tisuća radnih mjesta, navodi se u izvješću.

U ožujku je prema danas objavljenim podacima približno dvije trećine radnih mjesta, odnosno čak 459 tisuća, izgubljeno u sektorima ugostiteljstva i turizma. Najviše ih je izgubljeno u ugostiteljstvu, 417 tisuća. Slijedi sektor smještaja s 29 tisuća izgubljenih radnih mjesta.

Izrazito je pao i broj radnih mjesta u sektoru zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, za 61 tisuću. U sektoru stručnih i poslovnih usluga ukinute su ih 52 tisuće.

Sektor maloprodaje ugasio je 46.000, a graditeljstvo 29 tisuća radnih mjesta. U ostalim uslužnim djelatnostima broj zaposlenih smanjen je za 24 tisuće, objavilo je ministarstvo.

U industriji izdvajaju se sektor vađenja ruda, s ugašenih 6.000 radnih mjesta, i prerađivačka industrija, gdje ih je zatvoreno 18 tisuća.

Državni sektor neto je povećao broj zaposlenih za 18.000, od čega je njih 17 tisuća zaposleno za potrebe popisa stanovništva.

Broj nezaposlenih porastao je u ožujku za 1,4 milijuna, na ukupno 7,1 milijun. Stopa nezaposlenosti porasla je za 0,9 postotnih bodova, na 4,4 posto.

Prosječna cijena rada po satu uvećana je za 11 centi na 28,62 dolara. U odnosu na ožujak prošle godine veća je za 3,1 posto.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE