GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta

Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki poslodavci neto su u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta, izvijestila je u petak vlada, ističući da podaci odražavaju posljedice pandemije koronavirusa i mjera poduzetih kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Time je okončano gotovo 10-godišnje razdoblje kontinuiranog povećanja broja zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu, primjećuje dpa.

Analitičari upozoravaju da se podaci u istraživanju najvećim dijelom temelje na prvoj polovini ožujka te da je znatno više radnih mjesta izgubljeno u drugoj polovini mjeseca zbog strožih mjera izolacije.

Tako je prema podacima ministarstva rada u protekla dva tjedna broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost poskočio za ukupno 10 milijuna.

U danas objavljenom izvješću ministarstvo rada ujedno je revidiralo podatke o otvorenim radnim mjestima u siječnju i veljači koji pokazuju ukupno 57 tisuća manje novootvorenih radnih mjesta no što je prvotno procijenjeno.

To znači da je u prva dva ovogodišnja mjeseca u prosjeku neto otvoreno po 245 tisuća radnih mjesta, navodi se u izvješću.

U ožujku je prema danas objavljenim podacima približno dvije trećine radnih mjesta, odnosno čak 459 tisuća, izgubljeno u sektorima ugostiteljstva i turizma. Najviše ih je izgubljeno u ugostiteljstvu, 417 tisuća. Slijedi sektor smještaja s 29 tisuća izgubljenih radnih mjesta.

Izrazito je pao i broj radnih mjesta u sektoru zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, za 61 tisuću. U sektoru stručnih i poslovnih usluga ukinute su ih 52 tisuće.

Sektor maloprodaje ugasio je 46.000, a graditeljstvo 29 tisuća radnih mjesta. U ostalim uslužnim djelatnostima broj zaposlenih smanjen je za 24 tisuće, objavilo je ministarstvo.

U industriji izdvajaju se sektor vađenja ruda, s ugašenih 6.000 radnih mjesta, i prerađivačka industrija, gdje ih je zatvoreno 18 tisuća.

Državni sektor neto je povećao broj zaposlenih za 18.000, od čega je njih 17 tisuća zaposleno za potrebe popisa stanovništva.

Broj nezaposlenih porastao je u ožujku za 1,4 milijuna, na ukupno 7,1 milijun. Stopa nezaposlenosti porasla je za 0,9 postotnih bodova, na 4,4 posto.

Prosječna cijena rada po satu uvećana je za 11 centi na 28,62 dolara. U odnosu na ožujak prošle godine veća je za 3,1 posto.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
OBEĆANJA
Butković: Svaka kuna od posebnog poreza ići će najpotrebitijima
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković, rekao je u petak nakon sjednice vlade da dodatni porez na dobit nije kažnjavanje poduzetnika, te da će svaka kuna prikupljena tim porezom ići najpotrebitijima.
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
NEZADOVOLJSTVO
HUP: Unatoč izuzecima, dodatni porez na dobit i dalje nepravedno pogađa mnoge kompanije
ZAGREB - Vlada je u odnosu na inicijalni tekst uvažila neke od naših prijedloga i napravila određene iznimke, ali sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom.
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
IZMJENE ZAKONA
Vlada: Plaće se više ne moraju isplaćivati na tekući račun
ZAGREB - Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
TRENDOVI
Proizvođačke cijene ubrzale rast, ponajviše zbog skupe energije
ANALIZA - Najveći doprinos rastu i dalje generiraju cijene energije koje su nakon četiri mjeseca usporavanja ponovno zabilježile ubrzanje stope rasta na godišnjoj razini (+56,8%, +2,5pb u odnosu na godišnju promjenu u listopadu).
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
PRORAČUN
Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2023. težak 2,2 milijarde eura
ZAGREB - Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su s 25 glasova "za" i jednim suzdržanim, bez oporbe, prihvatili proračun Grada Zagreba za 2023. vrijedan 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), koji predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE