GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a

Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 14:03
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.

Ove godine dug savezne države iskazan udjelom u BDP-u dosegnut će 102 posto zbog velike potrošnje povezane s pandemijom koronavirusa, izračunao je u izvješću objavljenom u četvrtak institut u kojem rade bivši dužnosnici središnje banke, ministarstva financija i Kongresa.

u 2051. godinI dosegnut će 202 posto BDP-a, izračunali su u dugoročnim prognozama.

Potrošnja će se u sljedećih 10 godina znatno smanjiti, što će spustiti proračunski deficit iskazan udjelom u BDP-au s ovogodišnjih 10,3 posto na prosječnih 4,4 posto u razdoblju 2022.-2031., procjenjuju u CBO-u.

U razdoblju od 2032. do 2041. deficit će ponovo porasti, na prosječnih 7,9 posto, te na 11,5 posto od 2042. do 2051. godine, ističu u Kongresnom institutu za proračun, napominjući da procjene temelje na trenutno važećim zakonima.

Projekcije ne uključuju učinke prijedloga zakona o 1.900 milijardi dolara poticaja u koronakrizi, koji je iznio predsjednik Joe Biden, ni njegovih planova ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i istraživanje.

Značajan je čimbenik procjene CBO-a o gomilanju duga u predstojećim desetljećima pretpostavka da će kamatne stope porasti s povijesno niskih razina kako se gospodarstvo bude oporavljalo od pandemije.

Prema procjeni instituta, prinosi na 10-godišnje državne obveznice iznosit će u razdoblju od 2021. do 2025. u prosjeku 1,3 posto, te porasti na 3,0 posto od 2026. do 2031. Do 2051. trebale bi dosegnuti 4,9 posto.

U proteklim tjednima prinosi na te obveznice rasli su na valu optimističnih očekivanja oporavka američkog gospodarstva i strahovanja od jačanja inflacije. U četvrtak dosegnuli su 1,55 posto, nakon što su se veći dio prošle godine držali ispod jedan posto, napominje Reuters.

Niske kamatne stope znatno su smanjile neto trošak kamata u SAD-u, unatoč rastu duga. Najavljujući Bidenove poticaje, ministrica financija Janet Yellen naglasila je da niži troškovi kamata otvaraju fiskalni prostor za veću potrošnju, posebno za programe koji potiču gospodarski rast.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE