GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki BDP mogao bi u prvom kvartalu pasti više od 10 posto

Američki BDP mogao bi u prvom kvartalu pasti više od 10 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Najnoviji slabi makroekonomski podaci pokazuju da su gospodarske štete od koronavirusa u SAD-u veće nego što se očekivalo, pa procjene govore da bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu mogao pasti i više od 10 posto, a u drugom čak i znatno više.

U srijedu je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku potonuo 8,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci. Analitičari u anketi Reutersa očekivali su pad od 8 posto.

Pritom je prodaja automobila pala više od 25 posto, a goriva na benzinskim postajama više od 17 posto.

Prodaja namještaja potonula je, pak, više od 26 posto, a odjeće i obuće više od 50 posto.

Unatoč snažnom rastu prodaje hrane i pića u ožujku, svi podaci ukazuju na oštar pad osobne potrošnje, koja čini oko dvije trećine gospodarske aktivnosti SAD-a.

Analitičari u anketi Reutersa procjenuju da je u prvom tromjesečju potrošnja kućanstava pala za najmanje 17 posto, što bi bio njezin najveći pad od 1947. godine, od kada se prate ti podaci.

„Gospodarstvo je očigledno urušeno. Nitko ne kupuje automobile, namještaj, a promet u restoranima i barovima pao je više od 26 posto“, kaže Chris Rupkey, glavni ekonomist u MUFG Union Bank.

Posljedica je to strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Amerikancima naloženo da ostanu kod kuće.

To je dovelo i do paralize mnogih dijelova gospodarstva, pa najnoviji podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja u SAD-u u ožujku potonula 5,4 posto, što je njezin najveći pad od 1946. godine.

Podaci američke središnje banke Feda pokazuju, pak, da je u travnju tvornička aktivnost u državi New York, najviše pogođenoj koronavirusom, pala na rekordno niske razine.

Ograničenja putovanja, zatvaranje uslužnih djelatnosti i poduzeća dovelo je i do masovnih otpuštanja, pa je u SAD-u od 21. ožujka broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za otprilike 16,8 milijuna.

To znači, kažu analitičari, da će potrošnja kućanstava dodatno slabiti idućih mjeseci, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima američkih vlasti.

S obzirom na te i druge loše podatke iz ožujka, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da bi u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti i 10,8 posto, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine.

Kako se blokada dijelova gospodarstva u travnju proširila na više država SAD-a, u drugom bi tromjesečju američki BDP mogao pasti i 30 posto.

Ekonomisti JPMorgana očekuju čak pad od 40 posto, nakon 10-postotnog pada u prvom kvartalu.

„Ekonomisti su dugo zamišljali kako bi izgledala nova Velika depresija, no sada to više ne trebaju zamišljati. Jesno je da nakon ovoga stvari neće više biti iste za potrošače i tvornice jer će se svi u zemlji morati snalaziti s manje“, kaže Chris Rupkey.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) usporedio je ovih dana sadašnju krizu s Velikom depresijom.

"Blokada (zbog suzbijanja pandemije) potaknut će najgoru recesiju od Velike depresije, daleko goru nego u vrijeme globalne financijske krize", poručio je MMF, koji procjenjuje da bi globalno gospodarstvo ove godine moglo pasti tri posto.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, maloprodaja, koronakriza
PROČITAJ I OVO
SAD: U lipnju najveći proračunski deficit u povijesti
DEFICIT
SAD: U lipnju najveći proračunski deficit u povijesti
WASHINGTON - Vlada SAD-a je u lipnju ostvarila najveći mjesečni proračunski deficit u povijesti, jer se potrošnja na programe za borbu protiv suzbijanja koronavirusa povećala, a prihod od poreza se smanjio s obzirom na to da je puno ljudi ostalo bez posla.
Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
POMOĆ
Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
BERLIN - Brzu i uvjerljivu reakciju Europe na gospodarske posljedice korona krize žele i Rim i Berlin koji je suzdržaniji prema brzom dogovoru o paketu mjera, priopćeno je nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak pored Berlina.
Skupina bogatih pozvala vlade da ih snažnije oporezuju
POREZI
Skupina bogatih pozvala vlade da ih snažnije oporezuju
NEW YORK - Skupina superbogatih, među njima i nasljednica Abigail Disney i suosnivač tvrtke Ben & Jerry's, u ponedjeljak je pozvala vlade da im podignu poreze kako bi se osiromašenom stanovništvu pomoglo da preživi koronavirus i ekonomsku krizu.
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
KNJIGE
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
SARAJEVO - Osnovni problem, prepoznaje autor, predstavlja manjak suvereniteta zemalja koje nisu samostalne prilikom odlučivanja, kojim ekonomskim politikama treba pružiti naklonost ukoliko je teže zemlju učiniti socijalno osjetljivijom.
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
REALNO
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
BEOGRAD - U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su danas ekonomisti u izjavama agenciji Beta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE