GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka maloprodaja u svibnju porasla slabije od očekivanja

Američka maloprodaja u svibnju porasla slabije od očekivanja
SLABO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2024 / 16:04
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američka maloprodaja je u svibnju rasla sporije od očekivanog jer su visoke kamatne stope i inflacija nastavile pritiskati potrošače.

Maloprodaja je porasla 0,1%, manje od očekivanja ekonomista od 0,3%. U travnju je maloprodaja pala za 0,2%, prema revidiranim podacima Ministarstva trgovine.

Isključujući automobile i benzin, maloprodaja je porasla 0,1%, što je ispod procjena za povećanje od 0,4%, ali iznad pada od 0,3% u travnju.

Paul Ashworth, glavni ekonomist Capital Economicsa za Sjevernu Ameriku, primijetio je da podaci o prodaji na malo u utorak dodaju "znakove da se potrošači malo bore".

"Meki podaci o prodaji na malo u svibnju podupiru naše mišljenje da je, nakon razočaravajućeg prvog tromjesečja, rast BDP-a iu drugom tromjesečju također malo slabiji", rekao je Ashworth.

Unutar izvješća, benzinske crpke predvodile su pad, pavši za 2,2% u odnosu na prethodni mjesec. Prodaja u trgovinama namještajem i kućanstvom također je bila u zaostatku s padom prodaje od 1,1%. U međuvremenu, trgovine sportskom opremom i hobi prodavaonicama bile su najveće dobitke, s rastom prodaje od 2,8% u odnosu na prethodni mjesec.

"Potrošnja usporava jer je rast stvarnih prihoda umjeren i jer neki potrošači postaju kreditno ograničeni zbog povišenih kamata i sve većeg korištenja kreditnih kartica", napisao je zamjenik glavnog američkog ekonomista Oxford Economicsa Michael Pearce u bilješci klijentima.

Ipak, mišljenja o potrošnji u SAD-u ostaju mješovita. U svibnju je kontrolna skupina maloprodaje, koja isključuje nestabilne kategorije i čimbenik koji se unosi u tromjesečno očitavanje BDP-a, porasla za 0,4%.

Glavni američki ekonomist Deutsche Bank Matthew Luzzetti primijetio je da je to "pristojan podatak". Tijekom posljednja tri mjeseca, kontrolna skupina je zabilježila najveće dobitke od prosinca, prema Luzzettiju.

"Potrošnja sigurno usporava", rekao je Luzzetti. "Ali u ovom trenutku ne mislim da je to zabrinjavajući trend. Mislim da se samo vraćamo na ono što mislimo da je normalniji tempo za gospodarstvo."

Tagovi: retail, maloprodaja, potrošnja, benzin, hrana
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE