GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka inflacija nastavila usporavati i u listopadu

Američka inflacija nastavila usporavati i u listopadu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Inflacija je u listopadu bila nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pružajući nadajući znak da tvrdoglavo visoke cijene popuštaju svoj stisak na gospodarstvo SAD-a i dajući potencijalno zeleno svjetlo Federalnim rezervama da prestanu podizati kamatne stope.

Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri široku košaricu uobičajeno korištenih dobara i usluga, porastao je 3,2% u odnosu na prošlu godinu unatoč tome što je ostao nepromijenjen tijekom mjeseca, prema sezonski prilagođenim brojevima Ministarstva rada u utorak. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones tražili su odgovarajuća očitanja od 0,1% i 3,3%

Isključujući nestabilne cijene hrane i energije, temeljni CPI porastao je za 0,2% i 4%, u odnosu na predviđanja od 0,3% i 4,1%. Godišnja razina bila je najniža u dvije godine, s 4,1% u rujnu, iako je još uvijek znatno iznad cilja Federalnih rezervi od 2%.

Tržišta su porasla nakon vijesti. Dow Jones Industrial Average porastao je za gotovo 500 bodova jer su prinosi državnih obveznica naglo pali. Trgovci su također gotovo u potpunosti isključili sva potencijalna povećanja Fedovih stopa, prema podacima CME Group.

“Fed izgleda pametno za učinkovito okončanje svog ciklusa pooštravanja dok inflacija nastavlja usporavati. Prinosi su značajno pali budući da posljednji ulagači koji nisu uvjereni da je Fed gotov vjerojatno odbacuju ručnik,” rekao je Bryce Doty, upravitelj portfelja u Sit Fixed Income Advisors.

Ravno očitanje glavnog indeksa potrošačkih cijena došlo je jer su cijene energije pale za 2,5% u mjesecu, nadoknađujući povećanje indeksa hrane od 0,3%. Bio je to najsporiji mjesečni tempo od srpnja 2022.

Troškovi smještaja, ključna komponenta u indeksu, porasli su 0,3% u listopadu, što je upola manje u rujnu jer je porast u odnosu na prošlu godinu smanjen na 6,7%. Unutar kategorije, ekvivalent vlasničke najamnine, koja mjeri koliko bi vlasnici nekretnine mogli tražiti za najam, porasla je za 0,4%. Potkategorija koja uključuje cijene hotela i motela pala je za 2,9%.

Tagovi: inflacija, američka ekonomija, cijene
PROČITAJ I OVO
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
PAD
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
BEČ - Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u trećem je ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na drugo pao za 0,5 posto, pokazuju danas objavljeni službeni podaci, što je drugi uzastopni pad. Austrija se tako našla u tehničkoj recesiji. Statističari ističu da nema razloga za uzbunu, prenosi austrijska tiskovna agencija APA.
U listopadu pao ključni indikator američke inflacije
CIJENE
U listopadu pao ključni indikator američke inflacije
WASHINGTON - Godišnja stopa inflacije na potrošačkoj razini isključujući cijene hrane i energije, koje američka središnja banka (Fed) najviše uzima u obzir u svojoj monetarnoj politici, u listopadu je u odnosu na rujan smanjena za 0,2 postotna boda na 3,5 posto, objavio je danas Ministarstvo trgovine SAD-a.
Europska komisija isplatila Hrvatskoj treću ratu od 700 milijuna eura u okviru NPPO-a
ISPLATA
Europska komisija isplatila Hrvatskoj treću ratu od 700 milijuna eura u okviru NPPO-a
BRUXELLES - Europska komisija isplatila Hrvatskoj treću ratu od 700 milijuna eura u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti
OECD očekuje skroman rast svjetskog gospodarstva i u idućim godinama
OČEKIVANJA
OECD očekuje skroman rast svjetskog gospodarstva i u idućim godinama
ZAGREB - Svjetsko gospodarstvo trebalo bi skromno rasti i u idućim godinama pod pritiskom podignutih kamatnih stopa, slabije trgovine i prigušenog raspoloženja potrošača, procjenjuje Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla drugi mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla drugi mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu na godišnjoj razini porasla drugi mjesec zaredom, no sporije nego mjesec dana prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE