GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka ekonomija usporila na početku godine

Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 17:27
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.

U razdoblju od siječnja do ožujka američki bruto domaći proizvod (BDP) uvećan je za tri posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, izračunali su u ministarstvu. U četvrtom kvartalu lani bio je porastao za 3,1 posto.

Tromjesečna usporedba pokazuje pak 0,4-postotni rast aktivnosti na početku godine, upola slabiji nego na kraju 2023.

Anualizirana stopa rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, iznosila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,6 posto. U četvrtom kvartalu 2023. bila je više nego dvostruko viša i iznosila je 3,4 posto.

Osobna potrošnja, ključni oslonac najvećem svjetskom gospodarstvu, uvećana je u prvom kvartalu za 2,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 2,7-postotnog rasta na kraju 2023.

Državna potrošnja porasla je za 3,7 posto, zamjetno blaže nego u prethodna tri mjeseca kada je poskočila za 4,6 posto.

Izvoz robe i usluga gotovo je stagnirao, nakon 1,8-postotnog rasta u razdoblju od listopada do prosinca.

Tagovi: ekonomija, potrošnja, izvoz, država, amerika
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE