GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka ekonomija u 2019. rasla naslabije u tri godine

Američka ekonomija u 2019. rasla naslabije u tri godine
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 19:50
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u 2019. naslabije u tri godine i znatno slabije od tri posto koliko je zacrtala američka vlada u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, pogođeno oštrim padom korporativnih investicija i štetnim trgovinskim tenzijama.
Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je prošle godine 2,3 posto, pokazali su u četvrtak podaci ministarstva trgovine. Rast je najslabiji od 2016. i slabiji od tri posto drugu godinu zaredom. U 2018. najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je 2,9 posto.

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu BDP je uvećan 2,1 posto na godišnjoj razini, kao i u prethodna tri mjeseca. Podršku rastu pružili su niski troškovi zaduživanja koji su potaknuli veće kupnje motornih vozila, kuća i drugih krupnijih artikala. Rast je poduprla i povećana državna potrošnja, što je pomoglo nadoknaditi slabiju dinamiku kod akumulacije zaliha.
Ulaganja kompanija u četvrtom su kvartalu pala 1,5 posto, što je treći kvartalni pad zaredom i najdulje razdoblje kontinuiranog pada od 2009. godine. Kompanije su na kraju 2019. smanjile izdvajanja za postrojenja, zgrade i opremu.
Dodatno je poslovne investicije pogodila privremena obustava proizvodnje spornog Boeingovog zrakoplova 737 MAX-a, koji je nakon dvije katastrofalne nesreće u ožujku prošle godine povučen iz prometa. Boeing je u srijedu objavio prvi godišnji gubitak u poslovanju od 1997., podsjeća Reuters.

Rast osobne potrošnje značajno je usporio u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, na 1,8 posto, nakon 3,2-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Osobna potrošnja ključna je sastavnica američkog BDP-a, zaslužna za više od dvije trećine ukupne aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.
Zalihe su uvećane za svega 6,5 milijardi dolara, najmanje od drugog kvartala 2008. godine, nasuprot izdašnih 69,4 milijardi dolara u trećem kvartalu. Slabašna ulaganja u zalihe umanjila su stopu rasta BDP-a za 1,09 postotna boda u četvrtom tromjesečju, pokazuje izvješće američke vlade.

Tagovi: američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE