GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka ekonomija snažno ubrzala na kraju 2021.

Američka ekonomija snažno ubrzala na kraju 2021.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2022 / 17:58
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Aktivnosti u američkom gospodarstvu snažno su ubrzale na kraju 2021. godine, potvrdila je u četvrtak druga procjena ministarstva trgovine.

U zadnjem kvartalu 2021. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) snažno je ubrzao, uz stopu rasta od 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal kada su aktivnosti bile porasle 0,6 posto, u skladu s prvom procjenom ministarstva objavljenom 27. siječnja.

Na godišnjoj razini BDP je u četvrtom tromjesečju porastao 5,6 posto, 0,1 postotni bod snažnije nego je pokazala prva procjena.

U razdoblju od srpnja do rujna porastao je 4,9 posto.

Anualizirana stopa rasta, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju raslo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u četvrtom tromjesečju sedam posto.

Time je ministarstvo podiglo dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

U trećem tromjesečju anualizirana stopa rasta iznosila je 2,3 posto.

Ministarstvo je potvrdilo i da je u 2021. najveće svjetsko gospodarstvo poraslo 5,7 posto, najsnažnije od 1984. godine. U 2020., prvoj godini pandemije, aktivnosti su pale 3,4 posto, najsnažnije od 1946. godine.

Rast najvećeg svjetskog gospodarstva potaknuli su u prošloj godini izdašni paketi fiskalnih poticaja i iznimno niske kamatne stope, koji su poduprli osobnu potrošnju, tradicionalno glavni motor rasta u SAD-u.

Širenje omikron varijante koronavirusa prigušilo je ipak potrošnju na samom kraju godine, posebno zbog nestašice motornih vozila, povezane s problemima u opskrbi čipovima.

Pred kraj godine veliki udio u povećanju BDP-a imala su i ulaganja u zalihe, iscrpljene oporavkom potrošnje paralelno ublažavanju pandemijskih ograničenja.

Tagovi: američka ekonomija, američka maloprodaja, američki BDP, američko tržište
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE