GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Poslovno okruženje u Hrvatskoj bolje, ali u odnosu na regiju zaostajemo

AmCham: Poslovno okruženje u Hrvatskoj bolje, ali u odnosu na regiju zaostajemo
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 14:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uvjeti poslovanja u Hrvatskoj bolji su nego lani, no u odnosu na regiju zaostaju, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati istraživanja Američke gospodarske komore (AmCham) o poslovnom okruženju u Hrvatskoj.

"Iako znatan dio ispitanika iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje prosječnim u usporedbi s 2018. godinom, primjećuje se rast pozitivnog iskustva poslovanja u Hrvatskoj koje u 2019. iznosi 49 posto, kao i smanjenje negativnog iskustva. Također, 52 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina", rekla je izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić predstavljajući rezultate istraživanja provedenog među članovima uprava 111 kompanija u razdoblju od 16. prosinca 2019. do 13. veljače 2020. godine.

Istraživanje je pokazalo da je 67 posto ispitanika dalo pozitivnu ocjenu poslovanja u protekloj godini, dok je njih 55 posto povećalo broj zaposlenika.

"Najave za budućnost su također dobre. Oko 80 posto kompanije planira daljnju ekspanziju u Hrvatskoj, dok svega dva posto planira određenu kontrakciju poslovanja", rekla je Doko Jelušić, dodajući kako oko 71 posto kompanija planira dodatna zapošljavanja u iduće tri godine.

No, istraživanje je pokazalo da, unatoč napretku, Hrvatska zaostaje u odnosu na zemlje regije.

"Iako se vide određeni pozitivni pomaci u ocjeni poslovnog okruženja u Hrvatskoj, usporedba sa zemljama srednje i istočne Europe pokazuje da polovina ispitanika ocjenjuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj lošijima od ostalih zemalja srednje i istočne Europe, a svega 13 posto ih smatra boljima", izjavila je predsjednica Vijeća upravitelja AmChama Ruža Tomić Fontana.

Kao tri glavna ograničavajuća faktura u poslovanju svojih poduzeća u prošloj godini ispitanici su istaknuli oporezivanje rada te nedostatak odgovarajuće radne snage i visoko porezno opterećenje poslovanja.

"U proteklih nekoliko godina imali smo prilike vidjeti četiri kruga poreznih reformi. Ono što nas je donekle začudilo je to da je oporezivanje rada ponovno visoko na listi ograničavajućih faktora poslovanja u Hrvatskoj", rekla je Doko Jelušić.

Treba voditi računa o tome da su i druge zemlje radile na svom poslovnom okruženju, ističe Doko Jelušić, navodeći kako primjerice Rumunjska i Bugarska imaju oporezivanje rada od oko 10 posto, Češka od 20 do 23 posto, Slovačka 19 do 25 posto. Te su zemlje prilično konkurentnije u odnosu na Hrvatsku, koja u ovom trenutku ima početnu stopu poreza na dohodak od 24 posto, a nakon toga i onu višu od 36 posto na iznose veće od 48 tisuća eura godišnje, podsjetila je.

Kao najveće nedostatke uvjeta poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi s državama srednje i istočne Europe ispitanici su istaknuli malo tržište, razinu oporezivanja te sporost administracije.

AmCham okuplja više od 250 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih poduzeća koja zapošljavaju više od 88 tisuća ljudi u Hrvatskoj.

Tagovi: AmCham, poslovno okruženje, Ruža Tomić Fontana,uvjeti za poslovanje, Andrea Doko Jelušić
PROČITAJ I OVO
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
NAJAVE
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
ZAGREB - "Ova je kriza pokazala kolika je važnost poljoprivrede i prehrambene industrije u osiguranju dostatnih potreba za naše stanovništvo."
Analitičari: Vlada odmah mora donijeti mjere za razdoblje nakon epidemije
MJERE
Analitičari: Vlada odmah mora donijeti mjere za razdoblje nakon epidemije
ZAGREB - Jurčić: Za koji mjesec Hrvatska će funkcionirati kao prosjačka država. Morat ćemo od drugih prositi novac, hranu, energiju, lijekove i ostalo.
Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a
POMOĆ
Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a
WASHINGTON - Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.
Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
WASHINGTON - Američki poslodavci neto su u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta, izvijestila je u petak vlada, ističući da podaci odražavaju posljedice pandemije koronavirusa i mjera poduzetih kako bi se zaustavilo širenje zaraze.
EU odobrio obustavu naplate PDV-a i carina na uvoz medicinske opreme
PDV
EU odobrio obustavu naplate PDV-a i carina na uvoz medicinske opreme
BRUXELLES - Europska komisija prihvatila je u petak zahtjeve zemalja EU-a i Velike Britanije da se privremeno obustavi naplata PDV-a i carina na uvoz medicinskih uređaja i zaštitne opreme kako bi se poduprlo suzbijanje panedmije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE