GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Poslovanje u 2021. se poboljšalo, dobro krenula i 2022., ali briga zbog rata

AmCham: Poslovanje u 2021. se poboljšalo, dobro krenula i 2022., ali briga zbog rata
POSLOVNO OKRUŽENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 12:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzeća-članovi Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) poslovno okruženje u Hrvatskoj većinom smatraju usporedivim s drugim zemljama srednjoistočne Europe, za 2021. drže da je donijela poboljšanje u odnosu na 2020. što se nastavilo i u 2022., no brine ih neizvjesnost zbog rata Ukrajini.

Istaknuto je to uz ostalo na predstavljanju redovnog istraživanja AmChama o poslovnom okruženju u Hrvatskoj u kojemu je sudjelovalo 149 članova uprava poduzeća-članova.

Istraživanje je provedeno od 16. prosinca 2021. do 2. veljače 2022., prije početka rata u Ukrajini.

Iskustvo poslovanja u Hrvatskoj dobrim ili vrlo dobrim ocijenilo je 61 posto ispitanih, a u usporedbi s drugim zemljama u regiji samo 11 posto poduzeća je reklo da je bolje u Hrvatskoj, dok ih 35 posto to smatra lošijim, a 54 posto usporedivim.

"Puno je upitnika oko trajanja tog rata i sigurnosne situacije. Za sada još nema velikih naznaka da će to negativno utjecati na turističku sezonu, što je važno za Hrvatsku, pa i za Coca Colu, ali ako ratna situacija potraje bit će svima teško i pitanje je kakva će biti kupovna moć, opskrbni i distributerski lanci i drugo", kazala je glavna direktorica Coca Cola HBC i predsjednica Vijeća upravitelja AmChama Ruža Tomić Fontana.

Što se tiče poslovanja u 2021., iznijela je da je 73 posto ispitanika reklo da se poboljšalo u odnosu na 2020., a 48 posto da je povećalo zapošljavanje.

"Prošla godina bila je dobra i zbog učinaka turizma, koji su u Hrvatskoj bili bolji nego u konkurentskim zemljama, a došlo je i do oporavka kanala ugostiteljstva uslijed smirivanja pandemije, što se nastavilo sve do ožujka. No, sve nas brine neizvjesnost oko rata kao i povećanje cijena svih inputa u proizvodnji - od sirovina i energenata do materijala za pakiranje i drugih. To će neminovno utjecati na rast troškova kod partnera u distribuciji, a to su veliki troškovi", poručila je Tomić Fontana.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić naglasila je da je 44 posto ispitanih u istraživanju reklo kako vidi poboljšanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj zadnjih pet godina, ali i iste probleme i ograničenja poslovanja, prije svega nedostatak odgovarajuće radne snage, oporezivanje rada te (sporo) pravosuđe i administraciju.

Dobrim ocjenjuje što je 82 posto poduzeća u istraživanju naznačilo da u iduće tri godine u Hrvatskoj planira širenje, a 69 posto i nova zapošljavanja, dok ih 66 posto razmišlja da nakon pandemije omogući radnicima neke oblike fleksibilnog rada poput od kuće.

"Oporavak u 2021. još nije postignut u cijelosti, ali su svi poslovali bolje i s većim očekivanjima ušli u 2022., no zbog Ukrajine i cijena, posebno energenata, dolazi do određenog umanjenja optimizma. Troškovi svima rastu, dolazi do kašnjenja isporuka i nabave, pa i nestašica i teško je bilo što za sada prognozirati", istaknula je Doko Jelušić.

Istraživanje je pokazalo i hrvatske prednosti za poslovanje, poput članstva u EU-u, kao i potencijala za turistički razvoj i geostrateškog položaja.

Član Uprave i generalni direktor hrvatske podružnice švicarke građevinske kompanije Teknoxgroup Miodrag Matijaca na predstavljanju istraživanja kazao je da je za njih 2021. bila bolja od 2020. jer se građevinsko tržište oporavlja, kao i da su u 2022. dobro krenuli.

"Za sada još stvari idu dobro, a glavni problem koji se može dogoditi je s opskrbom za aktivnosti u građevinskom sektoru", kazao je Matijaca.

Tagovi: AmCham, hrvatsko gospodarstvo, Coca Cola HBC, Ruža Tomić Fontana
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE