GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Rad do 70. godine će dovesti do održivosti sustava

Aladrović: Rad do 70. godine će dovesti do održivosti sustava
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2019 / 19:25
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović bio je gost Dnevnika N1 televizije. Komentirao je sutrašnji sastanak sa sindikatima i poslodavcima oko izmjena mirovinskih zakona, rad nakon 65. godine te uvođenje nacionalnih mirovina.

"Kako ste i rekli, sutra ujutro imamo sastanak sa svojim socijalnim partnerima. Ono na što ćemo se fokusirati je predstavljanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izmjenu drugih pet Zakona. Nakon rasprave i dogovora puštamo te zakone u javnu raspravu. Zakon će nakon toga ići u hitnu proceduru i očekujemo da će do 1.1.2020. biti usvojen", kazao je uvodno ministar Aladrović za N1 televiziju.

Upitan o mirovinama s posebnim propisima, Aladrović je kazao:

"Teško se oteti dojmu da u ovom trenutku kada smo najavili ove izmjene koriste posebni propisi za politizaciju. Kad gledamo o tome kako se isplaćuju mirovine po posebnim propisima, ove godine u HZMO-u je 5,9 milijardi kuni predviđeno za mirovine po posebnim propisima.Ono što je bitno napomenuti - i takvi korisnici imaju određni dio radnog staža. Opći prihodi proračuna su osnova za isplatu posebnih mirovina."

Komentirajući navode o lažnim mirovinama među mirovinama po posebnim propisima, ministar je rekao kako tu "ulazimo u granicu nekakve suspektnosti koja nikome u javnom prostoru nije potrebna".

"One sigurno nisu što čini ključni efekt u održivosti mirovinskog sustava. Dulji ostanak u radu je nešto što će dovesti do adekvatnosti mirovina i održivosti mirovinskog sustava. Kada gledamo broj posebnih mirovina po osnovi braniteljskih mirovina njihov broj ne raste, njihov broj pada. Sve mirovine po posebnim propisima se isplaćuju iz općih priroda proračuna. Povlaštene mirovine još se neće dirati", pojasnio je Aladrović.

Što se tiče rada nakon 65. godine i bojazni sindikata da bi se tu moglo raditi o zamki, Aladrović je kazao kako on zamku ovdje ne vidi.

"Ono što ćemo mi omogućiti je pravo na rad nakon 65. godine. Onima koji žele i mogu ostati na tržište rada. Mi smo dugoročno utjecali na adekvatnost čitavim nizom aspekata i ove mirovinske reforme. Što se tiče adekvatnosti, učinili smo već dosta toga", rekao je Aladrović.

Aladrović nije htio govoriti o izmjenama zakona koje će biti predstavljene na sastanku u ponedjeljak. "S obzirom na to da smo najavili sastanak za sutra, milsim da ne bi bilo korektno da sad govorimo o izmjenama. Sutra ćemo ih predstaviti", kazao je.

Upitan o uvođenju nacionalnih mirovina, Aladrović je rekao kako je odjek u javnosti manje-više pozitivan. "Ono što ja mogu najaviti, mi smo uvođenje nacionalne mirovine Uvrstili u nacionalnu strategiju socijalne skrbi. To je jedan od ciljeva koje ćemo zasigurno ispuniti. Za pet dana u petak kreće s radom velika radna skupina koja će raditi upravo na nacionalnim mirovinama. Po našim procjenama, tu je između 53 i 55 tisuća ljudi. S 1.1.2021. ćemo krenuti s implementacijom nacionalnih mirovina", ističe ministar.

Tagovi: Josip Aladrović, mirovinski sustav, mirovinska reforma
PROČITAJ I OVO
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.686 kuna, što je nominalni porast za 1,9 posto u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE