GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Prijedlog Vlade je da veći dio nedjelja bude neradan

Aladrović: Prijedlog Vlade je da veći dio nedjelja bude neradan
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u ponedjeljak da će Vladin prijedlog na današnjem sastanku sa sindikatima biti da jedan dio nedjelja bude radan, a veći dio neradan.

"Danas ćemo sjesti sa sindikatima da na neki način utvrdimo stavove oko rada trgovina nedjeljom, da vodimo koja su očekivanja što se tiče strane sindikata. Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna, ali s druge strane osim tog svjetonazorskog, civilizacijskog ili kako god ga nazvali, parametra, moramo uvažavati i ekonomske parametre, moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i moramo pokušati naći kompromis", rekao je Aladrović nakon potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Prijedlog Vlade bit će da jedan dio nedjelja bude radni, a da veći dio nedjelja bude neradno.

"Sada je tu pitanje dogovora, pregovora, stavova pojedinih sindikata, no to ćemo vidjeti već danas u kojem smjeru možemo ići dalje s raspravom", kaže Aladrović koji, ukoliko približe svoje stavove, očekuje da do kraja godine dođu "do suvislog rješenja".

Smatra da je moguće donijeti rješenje s obzirom na Ustavni sud koji je već dvaput rušio zakone o zabrani rada nedjeljom.

"Mislim da je moguće. Imali smo povijest rada nedjeljom što se tiče Ustavnog suda, ali vjerujem da ćemo naći optimum da sve to može funkcionirati i pravno biti posloženo onako kako bi trebalo", rekao je Aladrović koji je za petak najavio i sastanak s poslodavcima i sindikatima o Zakonu o radu.

Istaknuo je i da Vlada odluku o neradnoj nedjelji ne dovodi u korelaciju s odlukom Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnom odluku o zabrani rada nedjeljom, koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vezano za liječnike i medicinske sestre kojima nisu isplaćeni prekovremeni, rekao je da to nije domena ministra rada tako da nije mogao reći o čemu se radi. Drži pak da "nakon onih posljednjih odluka koje smo imali, ne bi trebalo biti problema s isplatom".

Upoznat je sa slučajem Brodotrogira gdje radnici nisu dobili plaće dva mjeseca, no ističe da se to pitanje generalno rješava u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te očekuje se da će doći do određenog rješenja u tom kontekstu.

"Imamo Agenciju uza osiguranje radničkih tražbina, ako bude potrebno - reagirat ćemo i u tom smjeru. Generalno rješenje brodogradnje je kompleksno, u okviru toga vjerujem da će se pronaći rješenje", dodao je Aladrović.

Tendencioznom je ocijenio izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je u povodu afere Janaf izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

"Predsjednik je tu izrazio direktno vjerojatno vlastiti stav. Mi vjerujemo u institucije države i vjerujemo da znaju što rade i da je sve što su radili imalo smisla", rekao je Aladrović. Vjeruje da će DORH, policija i svi koji su uključeni u taj dio represivnog aparata ispitati o čemu se radi i eventualno utvrditi odgovornost.

Tagovi: Josip Aladrović, neradna nedjelja, rad nedjeljom
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
PAD
Ekonomija eurozone pala u listopadu, drugi koronaval pogodio sektor usluga
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone palo je u listopadu budući da je ubrzani rast u industriji nadjačalo naglo pogoršanje u sektoru usluga u uvjetima drugog vala pandemije koronavirusa, pokazalo je u petak istraživanje londonske kompanije Markit.
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije premašio 27 milijardi evra
BEOGRAD - U 2020. godinu Srbija je ušla sa javnim dugom od 24,3 milijarde evra (oko 53 odsto BDP), dok je zaduženost zemlje trenutno premašila 27 milijardi evra, što je nešto više od 58 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je za biznis.rs specijalni savetnik Fiskalnog saveta Srbije Slobodan Minić.
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
EFEKTI
Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji
MOSKVA - Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE