GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Nije prirodno isplaćivati dividende i paralelno tražiti pomoć države

Aladrović: Nije prirodno isplaćivati dividende i paralelno tražiti pomoć države
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak redefiniranje odnosa prema tvrtkama koje su tražile potpore za očuvanje radnih mjesta, a istovremeno su mogle ostvariti dobit i bez njih.

Aladrović je odgovarao na pitanja novinara nakon što je u ministarstvu rada potpisan ugovor o informatizaciji i digitalizaciji poslovanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Upitan je li normalno da je sedam od deset tvrtki koje su primale potpore za radnike imalo veću dobit u ožujku od iznosa koji im je država dala za potporu, Aladrović je kazao da nema taj podatak, no da mjera "definitivno ima smisao u povećanju likvidnosti poduzetnika i očuvanje zaposlenosti".

Pritom ističe da će sve dodijeljene potpore biti predmet temeljitih kontrola.

"Ako pitate je li normalno ostvarivati dobit i očekivati potporu od države, smatram da ćemo tu u vrlo kratkom razdoblju isto tako učiniti određene korake kako bi sve one koji su koristili potpore, a eventualno se pokaže da mogu ostvariti dobit, da ćemo na neki način limitirati iznose potpora i da ćemo prema takvim slučajevima postupati drugačije", izjavio je Aladrović, dodajući da nije prirodno isplaćivati dividende i paralelno tražiti pomoć države.

Upitan nije li s ograničenjima trebalo ići i ranije, Aladrović napominje da su odluke o potporama donošene na temelju kratkog i ograničenog vremena.

"No to nas ne ograničava da u kratkom ili srednjem roku definiramo i dodatne kriterije kako će se dalje potpore dodjeljivati i definiramo kriterije tako da pomažemo onim najugroženijima, a ne tvrtkama kojima ta pomoć u ovom trenutku možda nije ni potrebna", kaže Aladrović.

Donijeti ćemo rješenja i akte i sve ostale pravne formulacije u kojima ćemo redefinirati taj odnos prema onim tvrtkama koje mogu ostvariti dobit i bez državnih subvencija, najavio je Aladrović, dodajući da će se to dogoditi vrlo brzo.

Za travanj očekujemo više zahtjeva za potpore, za svibanj manje

S obzirom da će potpore za očuvanje radnih mjesta biti isplaćene još za travanj i svibanj, a na pitanje što nakon toga i ima li država novac za dalje, Aladrović je odgovorio da je trenutno zamišljeno korištenje mjere za razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja, pa će tako posljednje isplate biti u lipnju za mjesec svibanj.

"Moramo biti svjesni da sada slijedi isplata tek druge trećine potpore, pa se do 20. svibnja očekuje isplata potpora za travanj, preostaju nam još potpore za svibanj u lipnju, i definitivno ćemo u tim rokovima znati na koji način supstituirati sve ono što smo do sada učinili, te na koji način iskontrolirati adekvatno trošenje sredstava", dodaje Aladrović.

S obzirom da je travnju gospodarstvo u najvećoj mjeri bilo izloženo ograničenjima, Aladrović očekuje i nešto veći broj prijava za potpore za očuvanje radnih mjesta, njih između 570 i 600 tisuća, dok pak u svibnju očekuje nešto manji broj zahtjeva, s obzirom da je za neke dijelove gospodarstva poslovanje otvoreno u potpunosti, a za neke djelomično.

Najprije će se promatrati efekti što se s gospodarstvom događa u svibnju, kada postoji mogućnost rada, pa će se do kraja ovog mjeseca donijeti mjere usmjerene na zadržavanje poslovne i gospodarske aktivnosti i očuvanje radnih mjesta, kaže Aladrović.

Upitan da konkretno odgovori ima li novca ili nema, Aladrović je kazao da će "definitivno određenu količinu sredstava za pomoć poduzetnicima i radnicima naći".

Kaže i da se porast nezaposlenosti zbog pandemije koronavirusa ne može izbjeći, no kako trenutno već neko vrijeme broj nezaposlenih stagnira, što znači da su mjere imale efekta, ocjenjuje Aladrović, a dodaje da je broj osiguranika, koji se veže za broj zaposlenih, u posljednjih 10-ak dana zabilježio i rast.

Tagovi: Josip Aladrović, potpore za očuvanje radnih mjesta, dividende
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE