GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Naknada za zaposlenike svim poslodavcima pogođenima epidemijom

Aladrović: Naknada za zaposlenike svim poslodavcima pogođenima epidemijom
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 12:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak da će svi poslodavci koji će dokazati da su na neki način pogođeni epidemijom koronavirusa imati pravo na naknadu za zaposlenike te apsolutno svi kojima je rad zabranjen odnosno privremeno obustavljen.

"Apsolutno svi oni kojima je zabranjen odnosno privremeno obustavljen rad imat će pravo na ovu naknadu za zaposlenike i mi se nadamo da ćemo na taj način očuvati radna mjesta", izjavio je Aladrović novinarima uoči sjednice Vlade, koja se održava u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK).

Vlada je, naime, u utorak donijela zaključak o mjerama za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa, kojih ima ukupno 63, obuhvaćaju gotovo sve gospodarske resore Vlade, a glavni cilj im je očuvanje radnih mjesta i isplate plaća. Među njima je i financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće u iduća tri mjeseca, uz mogućnost produženja, čime bi bilo obuhvaćeno oko 400 tisuća radnih mjesta.

Aladrović napominje da su sve mjere za ublažavanje gospodarskih posljedica koronavirusa prve mjere, a kako se situacija bude mijenjala učinit će se sve za njihovo ažuriranje i doradu, kako bi odgovarale radnicima i poslodavcima.

Isto se odnosi i na kriterije za odobravanje naknada za zaposlenike, koji se formiraju, pa će se i oni moći ažurirati na dodatne grane koje iz nekog razloga dotad nisu bile obuhvaćene, dodaje.

Do početka travnja, kada kreću isplate plaća za treći mjesec, cilj je da mjere i kriteriji budu na snazi i u provedbi, ističe Aladrović.

Kao trenutno najugroženije sektore izdvaja onaj pružanje usluga hrane i pića, zatim sektore koji su na bilo koji način povezani s turizmom, sektor prijevoza, posebice osoba, kao i radno intenzivne sektore ovisne o izvozu u zemlje pogođene koronavirusom, kao što su Italija, Austrija i Njemačka, pa čak i Kina.

S druge strane se bilježe i neki pozitivni pomaci, iako mali, pa tako raste zapošljavanje u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji.

"Dakle imamo i poslodavce koji će ovu situaciju moći iskoristiti za podizanje razine prihoda, prometa i usluga", kaže Aladrović.

Aladrović je i apelirao na poslodavce. "U ovoj situaciji, koliko god država htjela i odlučila riješiti ovaj problem i boriti se s pandemijom na ekonomskoj razini, tu trebamo i pomoć poslodavaca i zapravo cijelo društvo mora na neki način snositi određeni trošak", izjavio je Aladrović.

Tagovi: Josip Aladrović, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE